English language teachers' emotional experiences and caring in Turkey: The caremotion model
Türkiye'de İngilizce öğretmenlerinin duygusal deneyimleri ve ilgilenme biçimleri: İlgi-duygu modeli
- Tez No: 735414
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM BALÇIKANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretmeni, yabancı dil öğretmeni duyguları, duygu deneyimleri, ilgilenme, yabancı dil öğretmen eğitimi, EFL teacher, language teacher emotions, emotional experiences, caring, second language teacher education
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de çalışan beş İngilizce öğretmeninin (öğrenci, öğretmen adayı ve yabancı dil öğretmeni olarak) geçmişte yaşadıkları (sınıf içi veya okul içi) duygusal deneyimlerini, bu öğretmenlerin öğrencileriyle ilgilenme biçimlerini, öğretmenlerin duygusal deneyimlerinin bu ilgilenme durumlarını nasıl etkilediğini ve öğretmenlerin duygularının bu durumlardan nasıl etkilendiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırmada duygular sosyal yapılandırmacı yaklaşım (social constructivist approach) ile ele alınmıştır. Araştırma deseninde çoklu durum çalışması ve anlatı çalışması birlikte kullanılmıştır. Araştırmaya Türkiye'de MEB'e bağlı devlet okullarında (bir ortaokul ve bir lisede) görev yapan (farklı kariyer basamaklarında olan) beş kadın İngilizce öğretmeni katılmıştır. Verilerin çoğu her bir katılımcıyla gerçekleştirilen ve en az iki turdan oluşan yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Ayrıca veri toplama sürecinde gözlem seansları, duygu günlükleri, otobiyografik yazılar gibi veri toplama araçlarından da faydalanılmıştır. Verilerin analizi anlatı analizi (narrative analysis) ve tematik analiz yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin yaşadığı duygu yüklü olaylar anlatı analizinin temel unsurlarını oluşturmuş olup, tematik analizden ortaya çıkan temalar altında her bir katılımcı için ayrı ayrı ve hikayeleştirilmiş şekilde rapor edilmiştir. Çapraz durum analizi ile durumlar arası benzerlik ve farklılıklara değinilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, İngilizce öğretmenlerinin (öğrenci, öğretmen adayı ve yabancı dil öğretmeni olarak) geçmişte yaşadıkları duygusal deneyimlerin; bu öğretmenlerin benlik algılarını, öğrencileriyle ilgilenme biçimlerini ve ilgilenme konusundaki görüşlerini etkilediğini göstermiştir. Ayrıca, İngilizce öğretmenlerinin geçmişte yaşadıkları duygu deneyimlerinin olumsuz olduğu durumlarda bile öğretmenlerin öğrencilerin duygularını anlama ve onlarla ilgilenme davranışları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu çalışmayla aynı zamanda İngilizce öğretmenlerinin kendilerini geçmişte sevdikleri öğretmenlerine yakın konumlandırırken (positioning), sevmedikleri öğretmenlerine zıt şekilde konumlandırmaya çalıştıkları gözlemlenmiştir. Bu çalışma İngilizce öğretmenlerinin öğrencileriyle akademik ilgilenme, psikolojik ilgilenme ve sosyal ilgilenme olmak üzere üç düzeyde ilgilendiklerini ortaya koymuştur. Son olarak, bu araştırmanın bulgularına göre, İngilizce öğretmenleri öğrencileriyle ilgilendiklerinde mutluluk, iç rahatlaması, motivasyon ve memnuniyet gibi olumlu duyguları hissederken, ilgilenemediklerinde ise üzüntü, pişmanlık, suçluluk, yetersizlik, çaresizlik, bitkinlik ve bazen de öfke gibi olumsuz duygular hissetmişlerdir. Bütün bu bulgular ışığında, bu doktora tezinde İlgi-duygu modeli (The Caremotion Model) sunulmuştur. İlgi-duygu modeli genel olarak İngilizce öğretmenlerinin duyguları ve ilgilenme davranışları arasındaki karşılıklı ilişkiyi ve bu öğretmenlerin öğrencileriyle ilgilenme türlerini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the prior emotional experiences of EFL teachers (as a learner, as a student teacher, and as a language teacher) in a Turkish setting, to unveil how EFL teachers cared about L2 learners, and to find out how EFL teachers' emotions affected and were affected by their caring behaviors. A social constructivist approach to emotions was adopted in this study. Using multiple case study and narrative approach together in the research design, this study employed combined qualitative methodological approach. Five female EFL teachers (at different career stages) working at state schools (one lower secondary school, one upper secondary school) affiliated with the MoNE in Turkey took part in the study. The main data collection tool of this study consisted of at least two rounds of semi-structured interviews conducted with each participant. The other data collection tools included two observation sessions with each participant, emotion diaries, autobiographies, and written statements. In order to analyze the data, narrative analysis and thematic analysis were utilized in the study. The emotionally-laden incidents were mostly used as core elements of the analysis and written up in a story form for each case under the themes, which emerged from the thematic analysis. Next, a cross-case synthesis was provided. The findings of this study indicated that EFL teachers' past emotional experiences, as a learner, including their prior teachers, their prior emotional experiences as a student teacher, and as a language teacher affected their self, their views about caring, and their caring behaviors. Even the negative emotional experiences of EFL teachers had a positive impact on their caring practice, and helped them to understand their students' emotions. This study also showed that while EFL teachers in this study positioned themselves close to their favorite past teachers, they tried to assign opposite positions from the ones they disliked. The caring types identified in this study were academic caring, psychological caring, and social caring. Among these, academic caring can be regarded as more discipline-specific. EFL teachers had emotional gains feeling positive emotions such as happiness, relief, motivation, satisfaction when they cared about their students. When they could not, they paid emotional costs by feeling negative emotions like sadness, regret, guilt, inadequacy, helplessness, exhaustion, and sometimes anger. In this dissertation, the Caremotion Model is proposed based on the findings of the current study. It mainly presents the interrelationship between EFL teachers' emotions and caring practices, and the types of EFL teachers' caring behaviors in relation to the students' problems.