13-18 yaş arası Suriyeli çocuklarda suça karışma eğilimi ve nedenleri: Gaziantep örneği
The occurrence and causes of crime in Syrian children between the ages of 13-18: The case of Gaziantep
  1. Tez No: 794049
  2. Yazar: GİZEM NUR CERİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GİRİTLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suç, Çocuk ve Çocukluk, Çocuk Suçluluğu, Immigration, Crime, Child and Childhood, Juvenile Delinquency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Göç kavramının tarihsel sürecine bakıldığında; sürecinin eski dönemlerden günümüze kadar önemli değişmeler gösterdiği ve hatta son zamanlarda göçmen sayılarının yükseldiği belirlenmiştir. Göç kavramının toplumsal yapıda oluşturmuş olduğu sonuçlarıyla birlikte nedenleri açısından da ele alındığında sosyoloji bilimi başta olmak üzere sosyal bilimlerin her alanında önemli bir toplumsal sorun olarak incelenmektedir. Toplumsal değişmeye kaynaklık etmesinin yanında toplumsal değişmenin bir sonucu şeklinde de değerlendirilmektedir. Yaşanan bu değişmelerle birlikte suçta modern hayatın bir parçası olmuş, gelişerek karmaşıklaşmış ve büyüyen bir sorun haline gelmiştir. Suç ve suçlunun yasalar ile ifade edilmiş olmasıyla birlikte söz konusu çocuk olduğunda biyolojik, sosyolojik, psikolojik ve pedagojik yönden farklılık göstermektedir. Bu araştırmada Türkiye'de yaşayan Suriyeli çocukları suça yönlendiren nedenlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma sorusunu cevaplamak için nitel araştırma yöntemleri benimsenmiştir. Araştırmada görüşme yöntemi ile araştırmanın verileri toplanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Gaziantep ilinde yaşayan Suriyeli suça sürüklenen çocuklar oluşturmaktadır. Verilerin analizi yapılırken Maxqda20 nitel veri analiz programı kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda bu çalışmada çocukları suça yönlendiren nedenler; aileyle ilişkili faktörler, eğitim-öğretim hayatıyla ilişkili faktörler, iş çevresiyle ilişkili faktörler, akran çevresiyle ilişkili faktörler, göçle ilişkili faktörler, bireysel faktörler ve sosyal medya kullanımı olarak sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The migration process has shown significant changes from ancient times to the present, and even recently, the number of immigrants has increased. Considering its causes and consequences in the social structure, the concept of migration constitutes an important social problem in all fields of social sciences, especially sociology. As well as being a source of social change, it is also considered as a result of social change. Similar to these changes, crime has also become a part of modern life, has developed and become a complex and growing problem. Although crime and criminal are expressed in laws, with regard to children, they differ in biological, sociological, psychological and pedagogical aspects. The aim of this study was to examine the reasons leading Syrian children living in Turkey to crime. Qualitative research methods were employed to answer the research question. The data of were collected using interview method. The participants of the study consisted of Syrian children who were dragged into crime and living in Gaziantep. In data analysis, Maxqda20 qualitative data analysis program was used. The findings revealed that the reasons leading children to crime were as follows: family-related factors, education-related factors, work-related factors, peer-related factors, migration-related factors, individual factors, and social media use.