Kur'an kıssalarında bahsedilen kadınların duygu ve düşünce yansımaları
Reflections of women's emotions and thoughts mentioned in Qur'an stories
- Tez No: 617800
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYIKLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an kıssaları, Kadın psikolojisi, Duygu, Düşünce, Tutum, Davranış, Stories of the Qur'an, Female psychology, Emotion, Thought, Attitude, Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
İnsan maddi ve manevi varlığıyla özellikle de iç dünyasını ifade eden ruhsal yaşantısıyla çok yönlü karmaşık bir yapıya sahiptir. Onu diğer varlıklardan farklı ve değerli kılan akıl, irade, düşünce ve duygu gibi birtakım ruhsal donanımları ve bunların davranışlarla ilişkisi bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Bu bağlamda bilimsel verilerin yanında ilahi kaynaklı dini metinlerin içerikleri de önemli bir inceleme alanı oluşturmaktadır. Biz bu çalışmada İslam dininin temel kaynağı Kur'an-ı Kerim'de yer alan ve insan psikolojisini anlamada önemli bir fonksiyonu olduğunu düşündüğümüz kıssalar üzerinden kadınların ruh dünyalarını anlamaya ve anlamlandırmaya yönelik bir araştırma yaptık. Kıssalarda bahsi geçen kadın karakterleri inceleyip onların davranışlarına etki eden düşünce ve duygu unsurlarını tespit etmeye çalıştık. Kavramsal zeminde insana özgü yaşamın duygu, düşünce ve davranış boyutlarının birbirini dönüşümlü olarak etkileyen örüntülü bir yapıda olduğu ve şartlara göre birbirini tetiklediği fikri benimsenmiştir. Ruhsal yapıda erkeklerin mantıksal, kadınlarınsa duygusal yönlerinin ağır bastığı ileri sürülmüştür. Kıssalarda bahsi geçen kadınların öne çıkarılan tutum ve davranışları incelendiğinde psikolojik arka planda onları besleyen birçok duygu ve düşünce unsurlarının yer aldığı görülmüştür. Kadınların dini tecrübe ve yaşayışlarında duygu faktörünün oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings have a multifaceted complex structure with their material and spiritual existence, especially their spiritual life expressing their inner world. What makes it different and valuable from other beings, such as mind, will, thought and emotion, such as a number of spiritual equipment and their relationship with behavior has been the subject of scientific research. In this context, in addition to scientific data, the contents of religious texts of divine origin constitute an important field of study. In this study, we conducted a research on the meaning and understanding of the women's psychic worlds through the stories in the Qur'an, the main source of Islamic religion, which we think have an important function in understanding human psychology. We examined the female characters mentioned in the stories and tried to identify the elements of thought and emotion that affect their behavior. On the conceptual basis, the idea is that the dimensions of emotions, thoughts and behaviors of human life have a pattern that alternates each other and triggers each other according to the circumstances. In the spiritual structure, it has been suggested that the logical aspects of men and the emotional aspects of women predominate. When the attitudes and behaviors of the women mentioned in the stories are examined, it is seen that there are many emotions and thoughts that feed them in the psychological background. Emotional factor was found to be effective in religious experiences and lives of women.