Çalışma ortamı koşullarının işçi sağlığı ve güvenliğine etkisi
The effect of work environmental conditions on worker health and safety
- Tez No: 617809
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve güvenliği, İşçi Sağlığı, Çalışma Ortamı, Occupational Health and Safety, Health, Work Environment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışma ortamı koşullarının iş sağlığı ve güvenliği (İSG) açısından çalışanların fiziksel ve psikolojik sağlıklarına olan etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırmada çalışma koşulları ile çalışanların fiziksel ve psikolojik sağlıkları arasındaki ilişkiyi araştırmak için tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul İl'inde çalışan tekstil işçileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 410 işçi oluşturmaktadır. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”,“Çalışma ortamı Ölçeği”ve“Fiziksel ve Psikolojik Sağlık Belirtileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışma ortamı koşullarının düzeyleri belirlenmiştir. Çalışanların çalışma ortamından kaynaklanan etkilerin fiziksel ve psikolojik ruhsal sağlık belirtilerinin düzeyi ise ortalamanın altı olarak saptanmıştır. Araştırma sonunda çalışanların çalışma koşulları ile fiziksel ve psikolojik sağlık belirtileri arasında pozitif yönde orta ve kuvvetli düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Çalışma koşullarından sıcaklık, nem ve gürültüye maruz kalmak, zararlı maddeler ile ilişki, fiziksel çaba ve monotonlaşma tekstil çalışanlarının fiziksel sağlık belirtilerini %66,7 etkilerken, psikolojik sağlık belirtileri ise nem ve gürültüye maruz kalmak ve fiziksel çaba, görevin karmaşıklığı ve ergonomik olmayan koşullar tarafından %66,0 düzeyinde etkilenmektedir. Çalışanların cinsiyet, yaş, eğitim, medeni durum, çalışma yılı, işletmede çalışma yılı, kaza geçirme ve kaza tehlikesi geçirme durumları ile çalışma ortamı koşulları, fiziksel ve psikolojik sağlık belirtilerinde farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlara uygun olarak önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of working environment conditions on the physical and psychological health of the employees in terms of occupational health and safety. In this research, screening model was used to investigate the relationship between working conditions and physical and psychological health of the employees. The population of the study consists of textile workers working in Istanbul. The sample consisted of 410 workers. In the study, Bilgi Personal Information Form“,”Working Environment Scale“ and ”Physical and Psychological Health Symptoms Scale" were used. As a result of the study, the levels of working environment conditions were determined. The level of physical and psychological mental health symptoms of the effects of the workers' working environment was found to be below the middle. As a result of the research, there is a positive and moderate relationship between physical and psychological health and working conditions and physical and psychological health symptoms of the employees. Exposure to temperature, humidity and noise from working conditions, relationship with harmful substances, physical effort and monotonization affect the physical health symptoms of textile workers by 66.7%, while psychological health symptoms are exposed to moisture and noise and physical effort by 66% of the complexity of the task and non-ergonomic conditions. Is affected at the 0 level. Differences were determined in terms of gender, age, education, marital status, working year, working year in the enterprise, accident and accident hazard situations, working environment conditions, physical and psychological health symptoms.