Kahramanmaraş metal mutfak eşyası sektörünün rekabetçilik analizi
Competitive analysis of Kahramanmaraş metal kitchenware sector
  1. Tez No: 617830
  2. Yazar: MAKBULE OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Rekabet, Rekabet Stratejileri, Porter'ın Elmas Modeli, Strategy, Strategic Management, Competition, Competition Strategies, Porter's Diamond Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Küreselleşmeyle birlikte rekabet koşullarının her geçen gün ağırlaştığı günümüzde firmalar faaliyetlerini sürdürebilmek için bu değişime ayak uydurmak zorundadır. Elmas modelinde yer alan tüm faktörler inovasyon yapmaları ve kendilerini yenileyip geliştirmeleri konusunda firmalar üzerinde baskı oluşturur. Elmas modelinin faktörleri, ellerinde mevcut bulunan kaynaklarını hangi alanlarda, nasıl kullanmaları gerektiği konusunda firmaları yönlendirir. Bu şekilde firmanın ve içinde bulunduğu sektörün rekabet avantajı kazanmasında elmas modelini oluşturan faktörler hayati önem taşır. Rekabet avantajını belirleyen elmas modeli, bir sistem ortaya çıkarmakta, bu nedenle temel değişkenler tek tek değil, birlikte rekabet avantajlarını belirlemektedir. Dolayısıyla sistem dinamik bir yapı kazanmaktadır. Kahramanmaraş metal mutfak eşyası sektörü, Kahramanmaraş'ta yaratmış olduğu iş gücü ve ekonomisindeki yeri, yurt dışına gönderilen ürünlerdeki payı, ileride öneminin git gide artacak olması gibi sebeplerden ötürü göz ardı edilemeyecek bir sektör olarak görülmektedir. Porter'ın Elmas Modelini kullanarak Kahramanmaraş metal mutfak eşyası sektörünün rekabetçiliğini analiz etmek araştırmanın temel hedefi olmaktadır. Araştırmanın hedefine ulaşmasında birincil veri toplama yöntemlerinden yararlanılmıştır. Birincil veri toplama yöntemi olarak ilgili literatürden türetilen anket tekniği kullanılmıştır. Hazırlanmış olan anketler metal mutfak eşya sektöründe uygulanmış olup, elde edilen 250 adet anket elmas modeli çerçevesinde analiz edilip, sonuçları buna göre değerlendirilmiştir. Böylelikle bu çalışma sayesinde, Kahramanmaraş metal mutfak eşyası sektörünün rekabet edebilirliğinin genel ve mevcut durumu elmas modeline göre değerlendirilip, bu konu hakkında mevcuttaki araştırma eksikliğinin giderilmesine katkıda bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's world where competition conditions are getting more difficult with globalization, companies have to keep up with this change in order to continue their businesses. All the factors in the diamond model put pressure on firms to innovate, renew and develop themselves. Factors in the diamond model guide companies on how and in which areas they should use their available resources. In this way, the factors that form the diamond model are vital for the firm and its sector to gain competitive advantage. The diamond model, which determines the competitive advantage, creates a system, so the main variables determine not the individual but the competitive advantages together. Therefore, the system gains a dynamic structure. Kahramanmaras metal kitchenware Industry is seen as a industry that cannot be ignored due to its place in the labor and economy created in Kahramanmaras, its share in products sent abroad and its increasing importance in the future. Analyzing the competitiveness of Kahramanmaras metal kitchenware ındustry by using Porter's Diamond Model is the main objective of the research. Primary data collection methods were used to achieve the objective of the study. As the primary data collection method, questionnaire technique derived from the related literature was used. The questionnaires prepared were applied in the metal kitchenware sector and 250 questionnaires were analyzed within the framework of the diamond model and the results were evaluated accordingly. Thus, thanks to this study, the general and current status of the competitiveness of the Kahramanmaras metal kitchenware industry will be evaluated according to the diamond model and will be contributed to reduce the current research deficiency on this subject.