Değişen madde fonksiyonu belirleme yöntemlerinin madde ve yetenek parametre kestirimine etkisi
The effect of diferantial item functioning determination methods on item and ability parameters estimates
- Tez No: 617882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YAVUZ ATAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişen Madde Fonksiyonu, Madde ve Yetenek Parametre Kestirimleri, I. Tip Hata Oranı, Güç Oranı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma iki kategoride puanlanan test maddelerinde DMF belirleme yöntemlerinin performansları ile yöntemlerin madde ve yetenek parametre kestirimlerine olan etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada farklı koşulları içeren simülasyon veri seti ele alınmıştır. Bu araştırma var olan durumun ortaya konmaya çalışıldığı betimsel bir çalışmadır. Simülasyon çalışması kapsamında örneklem büyüklüğü (600, 1200 ve 2400), odak ve referans grubun örneklem büyüklüğü oranı (1/1 ve 1/2), testte bulunan DMF'li madde oranı (%5, %10 ve %20) ve DMF büyüklüğü (0,5 ve 1,0) olmak üzere toplam 36 koşul manipüle edilmiştir. Araştırmada her bir koşul için 100 replikasyon yapılmıştır. Böylece 36 koşulun her biri için yapılan 100 replikasyon neticesinde analizler toplam 3600 veri seti üzerinden gerçekleştirilmiştir. WinGen yazılımı ile test uzunluğu 40, yanıt kategorisi iki ve 2PL modele uygun madde parametreleri üretilmiştir. Veri üretimi ise R programında yer alan“eRm”paketi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. DMF analizleri Mantel-Haenszel, Lord'un χ^2, Lojistik Regresyon, SIBTEST ve Raju'nun alan ölçümü yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yöntemlerin analizleri R programında yer alan“difR”ve“mirt”paketleri kullanılarak yapılmıştır. DMF belirleme yöntemlerinin çeşitli koşullar altında performanslarının karşılaştırılmasında öncelikle I. Tip hata ve güç oranları hesaplanmıştır. Her bir DMF belirleme yönteminin sonuçlarını karşılaştırmak için kestirilen madde ve yetenek parametre değerlerinin RMSE, Standart Hata (SH) ve BIAS (yanlılık) değerleri hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamaların ardından madde ve yetenek parametre değerlerinin yöntemlere göre farklılaşma durumunu ve yöntemlerle simülasyon koşullarının birbiriyle olan etkileşimini test etmek amacıyla Faktöriyel ANOVA analizleri yapılmıştır. Simülasyon çalışması sonucunda örneklem büyüklüğü, DMF büyüklüğü ve testte bulunan DMF'li madde oranı arttıkça yöntemlere göre I. Tip hata ve güç oranlarının da yükseldiği görülmüştür. Odak ve referans grup örneklem büyüklükleri birbirine eşitken I. Tip hata ve güç oranlarının nispeten yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayırt edicilik parametresine ait RMSE değerlerinin örneklem büyüklüğü arttıkça azaldığı; örneklem büyüklüğü oranlarına, DMF büyüklüklerine ve DMF'li madde oranlarına göre değişmediği görülmüştür. Ayrıca ayırt edicilik parametresine ait RMSE değerlerinin DMF belirleme yöntemlerine göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Güçlük parametresine ait RMSE değerlerinin örneklem büyüklüğü arttıkça azaldığı ve yöntemlere göre farklılaştığı görülmüştür. Fakat güçlük parametresine ait RMSE değerlerinin örneklem büyüklüğü oranlarına, DMF büyüklüklerine ve DMF'li madde oranlarına göre ise değişmediği görülmüştür. Yetenek parametresine ait RMSE değerlerinin DMF yöntemlerine göre farklılaşmadığı fakat örneklem büyüklüklerine, DMF büyüklüklerine ve testte bulunan DMF'li madde oranlarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Örneklem büyüklüğü, DMF büyüklüğü ve DMF'li madde oranları arttıkça yetenek parametresine ilişkin RMSE değerlerinin arttığı tespit edilmiştir. Odak ve referans grup örneklem büyüklüğü eşit (1/1) iken elde edilen yetenek parametresine ilişkin RMSE değerlerinin ise örneklem büyüklüğü oranı 1/2'ye göre nispeten yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the performance of DIF determination methods and the effect of methods on item and ability parameter estimate in test items scored in two categories. In this study, simulation data set including different conditions were used. This research is a descriptive study since the current situation is tried to be revealed. In the simulation study, 36 conditions in total were manipulated: sample size (600, 1200 and 2400), sample size ratio of the focus and reference group (1/1 and 1/2), ratio of the items with DIF in the test (5%, 10% and 20%) and DIF magnitude (0.5 and 1.0). In this study, 100 replications were performed for each condition. Thus, as a result of 100 replications performed for each of the 36 conditions, analyzes were conducted on 3600 data sets in total. Through WinGen software, item parameters suitable for test length with 40 items, two response categories and 2PL model were produced. The data was generated through the“eRm”package included in the R program. DIF analyzes were performed through the use of Mantel-Haenszel, Logistics Regression, SIBTEST, Lord's 〖 χ〗^2 and Raju's area measurements methods. DIF methods were analyzed by using“difR”and“mirt”packages in R program. In comparing the performance of DIF determination methods under various conditions, first Type I error and power ratios were calculated. RMSE, standard error and BIAS of item and ability parameters were calculated to compare the results of each DIF determination method. After the calculations, factorial ANOVA analyzes were performed to test the differentiation of the item and ability parameters according to the methods and the interaction of the simulation conditions with the methods. As a result of the simulation study, it was found that Type I error and power ratios increased according to the methods as the sample size, DIF magnitude and the ratio of the items with DIF in the test increased. It was found that Type I error and power ratios were relatively high when focus and reference group sample sizes were equal. It was found that the RMSE values of the discrimination parameter decreased as the sample size increased but these values did not change according to the sample size ratios, DIF magnitude and ratio of the items with DIF in the test. In addition, it was concluded that the RMSE values of the discrimination parameter did not differ according to DIF determination methods. It was determined that the RMSE values of the difficulty parameter decreased as the sample size increased, and these values differed according to the methods. However, it was found that the RMSE values of the difficulty parameter did not change according to the sample size ratios, DIF magnitude and ratio of the items with DIF in the test. It was found that the RMSE values of the ability parameter did not differ according to the DIF methods, but these values differed according to the sample sizes, DIF magnitude and ratio of the items with DIF in the test. As the sample size, DIF magnitude and ratio of the items with DIF in the test increased, the RMSE values of the ability parameter increased. While the sample size ratio of focus and reference groups was equal (1/1), the RMSE values of the ability parameter were found to be relatively high in comparison with the sample size ratio of 1/2. Keywords : Differential Item Functioning, Item and Ability Parameters Estimates, Type I Error Ratio, Power Ratio