Kadınlarda besin tüketimi ve BKİ ile uyku düzeni arasındaki ilişki
The relationship between food consumption and body mass index and sleep regulation in women
  1. Tez No: 617989
  2. Yazar: TUĞBA YAPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSREV HATEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Kütle İndeksi, Kadın, Uyku düzeni, Uyku kalitesi, Body Mass İndex, Women, Sleep patterns, Sleep quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışma, yetişkin kadınlarda Beden Kitle İndeksi (BKİ) ile günlük besin tüketimi ve uyku düzeni arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Mart-Mayıs 2019 tarihleri arasında, İstanbul' da özel diyet ofisine başvuran 19-58 yaşları arasında yer alan 65 kadın üzerinde yürütülen bu çalışmanın verileri, önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edilmiştir. Kişilerin vücut ağırlığı, boy uzunluğu ölçümleri yapılarak Beden Kitle İndeksleri bulunmuştur. Bireylerin günlük beslenme durumu ''günlük besin tüketim formu'', uyku kalitesi“Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi”kullanılarak elde edilmiştir. Günlük tüketilen besinler BeBİS programı ile çalışmanın verileri ise SPSS programıyla analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan kadınların BKİ ortalaması 34,72 kg/m2 bulunmuştur. Çalışmaya katılan kadınların %76,9'u obezite grubunda yer alırken %23,1'i ise normal kilo aralığındadır. Çalışmada yer alan kadın bireylerin günlük aldıkları kalori miktarlarının ortalaması ise 1996,10 ± 359,01 kaloridir. Günlük alınan karbonhidrat miktarının ortalaması ise 231,64 ± 45,89 gramdır. Günlük alınan karbonhidrat yüzdesi ortalama olarak ise bireylerin günlük yüzde 47,58 ± 6,95 oranında karbonhidrat aldığı belirlenmiştir. Bireylerde günlük alınan yağ ortalama olarak 86,31± 23,83 gram olarak belirlenmiştir. Günlük alınan yağ yüzdesi ortalama olarak 38,50 ± 6,05 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan kadınların ortalama olarak, 67,94 ± 15,51 gram protein aldıkları belirlenmiştir. Günlük alınan protein yüzdesi ortalama 14,07 ± 2,67 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan kadınlardan %23,1'i iyi uyku kalitesine sahipken %76,9'u kötü uyku kalitesine sahiptir.Günlük tüketilen besinlerin uyku kalitesini etkilediğini, uyku kalitesinin de obeziteyle ilişkili olduğu belirlenmiştir. İstenilen normal vücut ağırlığına sahip olabilmek için günlük tüketilen besinler ile uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the relationship between Body Mass Index (BMI) and daily food consumption and sleep patterns in adult women. The data of this study applied to 65 obese women aged 19-58 between March and May 2019 in a private diet office in Istanbul were obtained from a questionnaire prepared in advance. Body mass indexes were determined by measuring body weight and height. The daily nutritional status of individuals was obtained by using“The Daily Nutrient Consumption Form”. On the otherhand, calculation of sleep quality of individuals are made by“Pittsburgh Sleep Quality Index”. While the Daily consumed foods were analyzed with the help of BeBIS Program, the data of the study were analyzed with SPSS program. The mean BMI was 34,72 kg/m2. While 76.9% of the women participated in the study were in the obesity group, 23.1% were in the normal weight range. The average daily calorie intake was 1996,10 ± 359,01 calories. The average daily carbohydrate intake was 231,64 ± 45,89 grams. On the other hand, 47,58 ± 6,95 percent of daily carbohydrate intake was determined by individuals. The average daily fat intake was 86,31 ± 23,83 grams. The mean daily fat intake was 38,50 ± 6,05. It was determined that the women who participated in the study had an average of 67,94± 15,51 grams of protein. The average protein intake per day was found to be 14,07 ± 2,67. While %23.1 of the women had good sleep quality, %76.9 had low sleep quality.It was determined that daily consumed foods affect sleep quality and sleep quality. It was determined that daily food and sleep patterns should be considered in order to have the desired normal body weight.