Suriyeli mültecilerin sosyo-ekonomik durumları: Kahramanmaraş örneği
Socio-economic conditions of Syrian refugees: Case of Kahramanmaraş
- Tez No: 618088
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Mülteci, Kahramanmaraş, Sosyo-Ekonomik Durum, Syria, Refugee, Kahramanmaraş, Socio-Economic Status
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dünyadaki küresel gelişmeler neticesinde insanların kendi ülkelerinde hayatlarını sürdürmeleri kimi zaman güçleşmekte ve mülteciler sorunu ortaya çıkmaktadır. Suriye'de 2011 yılında meydana gelen gelişmeler neticesinde ülkelerinde güvenlik sorunu çeken kişilerin en başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkeye sığındıkları gözlenmektedir. Bu kişilerin sosyo-ekonomik durumları ile birlikte iktisadi olarak meydana gelen gelişmelerin incelenmesine yönelik araştırma çağrıları olduğu görülmüştür. Bu çağrılardan yola çıkarak mevcut çalışmada Kahramanmaraş'ta ikamet eden Suriyeli mültecilerin sosyo-ekonomik durumlarının analiz edilmesi için bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında 400 anket formu elde edilmiş ve bunların frekans, tanımsal istatistikler ile birlikte T-testi ve ANOVA testleri ile analiz edilmesi sağlanmıştır. Araştırmanın sonuçları Kahramanmaraş'ta ikamet eden mültecilerin sosyoekonomik durumlarının çok kötü olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunun yanında eğitim ve gelir düzeyi arttıkça sosyal yardımlardan faydalanma oranlarının da düştüğü tespit edilmiştir. Bu bulguların ışığında konu ile ilgilenebilecek akademisyen ve politika geliştiricilerin kullanabilecekleri önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of global developments in the world, it is sometimes difficult for people to live in their own countries and the problem of refugees arises. Besides these, as a result of the developments in Syria in 2011, it is observed that people who take security problems in their countries take shelter in many countries, especially our country. It has been observed seen that there are some research calls for investigating the socio-economic conditions as well as the economic developments related to these movements. Based on these calls, a field study was conducted to analyze the socio-economic status of Syrian refugees residing in Kahramanmaraş. A total of 400 questionnaires were obtained and analyzed by frequency, descriptive statistics, T-test and ANOVA tests. The results of the study revealed that the socio-economic status of the refugees residing in Kahramanmaraş was very bad. Besides, it has been determined that as education and income level increases, the rate of benefiting from social benefits also decreases. In the light of these findings, suggestions were made by academicians and policy developers who might be interested in the subject.