Karpal tünel sendromuna sahip hastalarda, transvers karpal ligament gevşetme cerrahisi sırasında yara yerine ve nervus medianus çevresine amniyotik membran uygulanmasının, yara yeri ve nervus medianus iyileşmesine etkileri
Effects of amniotic membrane application to the surgical wound site and around the median nerve on wound healing and median nerve recovery during transverse carpal ligament release surgery in patients with carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 992490
  2. Yazar: NEBİ BARIŞ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YENEL GÜRKAN BİLGETEKİN, UZMAN İBRAHİM FARUK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Amniyon, Karpal Tünel Sendromu, Median Sinir, Yara İyileşmesi, Amnion, Carpal Tunnel Syndrome, Median Nerve, Wound Healing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Karpal tünel sendromu, median sinirin karpal tünel içerisindeki basıya bağlı olarak gelişen ve toplumda en sık görülen kompresyon mononöropatisidir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte ağrı, duyu bozuklukları, fonksiyonel kayıp ve ileri evrede kas atrofisi ortaya çıkabilmektedir. Konservatif yöntemlerin yetersiz kaldığı olgularda cerrahi dekompresyon etkili bir tedavi seçeneği olmakla birlikte, cerrahi sonrası dönemde gelişebilen pillar ağrısı ve skar dokusu, iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Son yıllarda rejeneratif özellikleri nedeniyle dikkat çeken amniyotik membran; anti-inflamatuar, antifibrotik ve doku iyileşmesini düzenleyici etkileri sayesinde periferik sinir cerrahisinde potansiyel bir biyolojik destek materyali olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, açık karpal tünel gevşetme cerrahisi sırasında median sinir üzerine ve yara yerine uygulanan taze amniyotik membran greftinin, postoperatif pillar ağrısı, yara iyileşmesi ve fonksiyonel sonuçlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif klinik çalışmada, Ocak 2023–Ekim 2024 tarihleri arasında karpal tünel sendromu tanısıyla cerrahi uygulanan ve en az altı aylık klinik takibi bulunan 84 hasta değerlendirildi. Elektrofizyolojik incelemede orta düzey karpal tünel sendromu tanısı alan, 18–75 yaş aralığında bulunan ve bilgilendirilmiş onam verebilecek yeterli kognitif kapasiteye sahip hastalar çalışmaya dahil edildi. Son üç ay içinde ilgili ekstremiteye enjeksiyon uygulanmış olanlar; aynı ekstremitede daha önce karpal tünel cerrahisi geçirmiş hastalar; aynı üst ekstremitede el bileği veya eli ilgilendiren kırık öyküsü bulunanlar; karpal tünel dışı başka bir bölgede kompresyon nöropatisi (double crush), polinöropati veya servikal disk hernisi bulguları olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar uygulanan cerrahi yaklaşıma göre üç gruba ayrıldı: yalnızca karpal tünel dekompresyonu yapılanlar, dekompresyon sonrası median sinir çevresine taze amniyotik membran uygulananlar ve hem median sinir hem de yara yeri çevresine amniyotik membran yerleştirilenler. Tüm cerrahiler tek bir cerrah tarafından gerçekleştirildi. Hastalar preoperatif dönemde ve postoperatif 1. ve 2. haftalarda, ayrıca 1., 3. ve 6. aylarda değerlendirildi. Klinik ve fonksiyonel değerlendirmelerde Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi, Jamar dinamometresi, iki nokta ayrımı testi, POSAS ve Bluebelle Yara İyileşmesi Anketi kullanıldı. Pillar ağrı dört basamaklı yarı nicel bir skala ile değerlendirildi. Tüm ölçümler kör bir değerlendirici tarafından yapıldı. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler ve preoperatif klinik parametreler açısından anlamlı fark saptanmadı. Postoperatif takiplerde tüm gruplarda iyileşme izlenmekle birlikte, amniyotik membran uygulanan gruplarda semptom azalması, fonksiyonel kazanım ve yara iyileşmesinin daha erken dönemde başladığı ve daha belirgin olduğu izlendi. Median sinir ve yara yerinin birlikte amniyotik membran ile örtüldüğü hastalarda, özellikle erken ve orta dönem takiplerde pillar ağrı skorlarının daha düşük olduğu, yara iyileşmesinin daha hızlı seyrettiği ve skar kalitesinin daha iyi olduğu saptandı. Duyusal fonksiyonlar amniyotik membran uygulanan gruplarda daha belirgin iyileşme gösterirken, kavrama kuvveti artışı klinik olarak olumlu olmakla birlikte istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. Sonuç: Bu çalışma, karpal tünel gevşetme cerrahisi sırasında taze amniyotik membran kullanımının postoperatif iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Özellikle median sinir ve yara yerinin birlikte desteklenmesi, erken dönem ağrı kontrolü, yara iyileşmesi ve skar kalitesi açısından daha elverişli klinik sonuçlar sağlamıştır. Amniyotik membranın anti-inflamatuar ve anti fibrotik etkileri sayesinde cerrahi alanda daha fizyolojik bir iyileşme ortamı oluşturduğu ve bu durumun klinik parametrelere yansıdığı düşünülmektedir. Elde edilen bulgular, amniyotik membranın karpal tünel cerrahisinde güvenli ve etkili bir yardımcı yöntem olarak değerlendirilebileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common compression mononeuropathy, resulting from chronic compression of the median nerve within the carpal tunnel. As the disease progresses, pain, sensory disturbances, functional impairment, and muscle atrophy in advanced stages may occur. Although surgical decompression is an effective treatment option when conservative methods fail, postoperative complications such as pillar pain, scar formation, and impaired wound healing may negatively affect clinical outcomes. Due to its anti-inflammatory, antifibrotic, and regenerative properties, the amniotic membrane has recently gained attention as a potential biological adjunct in peripheral nerve surgery. This study aimed to evaluate the effects of fresh amniotic membrane application to the median nerve and wound site during open carpal tunnel release on postoperative pillar pain, wound healing, and functional outcomes. Materials and Methods: This retrospective clinical study included 84 patients who underwent surgery for CTS between January 2023 and October 2024 and had a minimum follow-up of six months. Patients aged 18–75 years who were diagnosed with moderate carpal tunnel syndrome by electrophysiological examination and who had sufficient cognitive capacity to understand the procedure and provide informed consent were included in the study. Patients who had received an injection to the affected extremity within the previous three months; those with a history of carpal tunnel surgery in the same extremity; those with a history of wrist or hand fractures in the same upper extremity; and those with evidence of compression neuropathy at another site (double crush), polyneuropathy, or concomitant cervical disc herniation were excluded from the study. Patients were divided into three groups according to the surgical approach: isolated carpal tunnel decompression, decompression with fresh amniotic membrane applied around the median nerve, and decompression with amniotic membrane applied to both the median nerve and the wound site. All procedures were performed by a single surgeon. Evaluations were conducted preoperatively and at postoperative weeks 1 and 2, and months 1, 3, and 6. Clinical and functional assessments included the Boston Carpal Tunnel Questionnaire, grip strength measurement using a Jamar dynamometer, two-point discrimination testing, the Patient and Observer Scar Assessment Scale (POSAS), and the Bluebelle Wound Healing Questionnaire. Pillar pain was assessed using a four-grade semi-quantitative scale. All assessments were performed by a blinded independent examiner. Results: No significant differences were observed among the groups regarding demographic characteristics or preoperative clinical parameters. While postoperative improvement was noted in all groups, patients receiving amniotic membrane demonstrated earlier and more pronounced clinical and functional recovery. Particularly, patients in whom both the median nerve and wound site were covered with amniotic membrane exhibited lower pillar pain scores, faster wound healing, and superior scar quality during early and mid-term follow-up. Sensory recovery was more prominent in the amniotic membrane groups, whereas increases in grip strength, although clinically favorable, did not reach statistical significance. Conclusion:The findings of this study suggest that the use of fresh amniotic membrane during carpal tunnel release may positively influence postoperative recovery. Combined application to both the median nerve and wound site appears to provide superior outcomes in terms of early pain control, wound healing, and scar quality. The anti-inflammatory and antifibrotic properties of the amniotic membrane may contribute to a more favorable local healing environment, leading to improved clinical results. Fresh amniotic membrane may therefore be considered a safe and effective adjunct in carpal tunnel surgery.