Kavram kullanımı ve sine-felsefik yaklaşım açısından 'The Fountain' filmi ve alana katkısı
'The Fountain' film and it's contrubition to the field in terms of concept use and cinema-philosophical approach
  1. Tez No: 618802
  2. Yazar: GAMZE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT SALDERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Felsefe, Kavram Kullanımı, Cinema, Philosophy, Use of Concept
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma sinema, anlam yaratımı, sunuş/aktarımı, algı oluşumu ve düşünsel yaklaşım doğrultusunda dil oluş, kavram oluş hali ile“The Fountain”sinema filmi ve alana katkısı ele alınarak incelenmiştir. Araştırmada konu doğrultusunda kapsamlı bir literatür tarama çalışması yapılmış, farklı kuram ve düşünsel yaklaşımlara yer verilmiştir. Araştırmanın amacı, sinemanın tarihsel süreçte, bilimsel ve kavramsal gelişiminin getirileriyle diğer disiplinler ile etkileşimini görmek ve üzerinde durulan kuramsal, düşünsel yaklaşımların“The Fountain”sinema filmi üzerinden göstergebilim analiz yöntemi ile çözümlenmesidir. Araştırma kapsamı“The Fountain”sinema filmi ile sınırlandırılmıştır; konuya kapsamlı yaklaşım için literatür tarama, içerik analizi ve göstergebilim analizi yapılarak yorumlayıcı sosyal bilimsel yaklaşım ile değerlendirilmesi sağlanılmıştır. Filmin anlatı çözümlemesi için; filmin kimliği, olgu donanımı, sıralı sahne görselleri verilmiş ve öyküsü açıklanmış; filmin anlatı çözümlemesi zaman, uzam ve kişi yönünden incelenmiştir. Ardından filmsel anlatıda göstergelerin oluşsal hal ve metaforik anlam sunuşu ile öyküsel bütünlüğü desteklemek ve sinemasal bir dil sunabilirliği doğrultusunda“The Fountain”filminin anlatısal yapısında yer verilen semboller ve kullanılan göstergelerin analiz edilmesi ile film çözümlemesi yapılmıştır. Araştırmada; 19. yy'da icadı ile mekanik ve oluşsal bir süreç haline gelen sinemanın mekanik bir algı alanı sunduğu, uzam ve zaman boyutuna katılan düşünce, imge, hareket vb. bütünlüğü ile bellek, dikkat, hayal gücü gibi farklı bilinç halleri ile ilişkilendirildiği; tarihi, psikolojik, sosyolojik, felsefik vb. disiplinler ve sanatsal yaklaşımlar ile geniş kuramsal bir çerçeveye yerleştirildiği görülmektedir. Ontolojik olarak bir dil oluşuna sahip olmayan sinemanın, nesnelere ilişkin bir görme biçimi sağlayarak, kavram yaratı ve sunuş oluşu doğrultusunda gösterge ve kodlar temeli üzerinde durulduğu görülmektedir. Duyusal yol ile algılanan biçim/form“gösterene”işaret ederken, anlam ve yorumlama için kullanılan zihinsel kavramların“gösterilen”olarak hal aldığı görülmektedir; bu doğrultuda imgelerin bir fikir doğrultusunda sağlanılan montaj ile sinematografik bir dil oluşturduğu görülmektedir. İmge'nin kendi oluş hali ve gösterimi arasında yer alan fark ile farklı metaforların ve kavramların oluş gösterebildiği ve bu doğrultuda meydana gelen farklı algısal ve anlamsal süreçlerin alıcı odaklı olduğu görülmüştür. Nedeninin alıcı, okuyucu ya da izleyici vb. adlandırmaların yapılabileceği göstergenin iletildiği“kişi”nin; algı, kültür, duygulanım, deneyim ve tutumsal yaklaşımları ile“anlamlandırma”halinde etkin olma hali olduğu anlaşılmaktadır. Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda araştırmacı tarafından sunulan önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been examined by considering cinema, meaning creation, presentation / transference, perception formation, and language formation, concept formation and the contribution of“The Fountain”to the field. Comprehensive literature review study different theories and intellectual approaches are given. The aim of this research is to see the interaction of the scientific and conceptual development of cinema with the other disciplines in the historical process and to analyze the theoretical and intellectual approaches under the method of“The Fountain”by semiotic analysis. The scope of the research was limited to the movie“The Fountain”; literature review, content analysis and semiotics analysis were conducted for the comprehensive approach to the subject and evaluated with interpretive social scientific approach. For narrative analysis of the film; the identity of the film, case hardware, sequential scene visuals were given and the story was explained; The narrative analysis of the film is examined in terms of time, space and person. Next In the narrative structure of the film, the analysis of the symbols and indicators used in the narrative structure of“The Fountain”was made in order to support the narrative integrity and to present a cinematic language. In the study; In the 19th century, cinema, which has become a mechanical and constitutional process with its invention, presents a mechanical field of perception, thought, image, movement and so on. it is associated with different states of consciousness such as memory, attention, imagination; historical, psychological, sociological, philosophical and so on. disciplines and artistic approaches. It is seen that cinema, which does not have a language ontologically, provides a visual form of objects and focuses on the basis of signs and codes in line with the concept creation and presentation. While the perceived form / form refers to the“signifier”, it is seen that the mental concepts used for meaning and interpretation become“shown”; it is seen that the images form a cinematographic language with the assembly provided in accordance with an idea. It has been seen that different metaphors and concepts can emerge with the difference between the image's own state and representation, and that the different perceptual and semantic processes that occur in this direction are recipient-oriented. The reason is the receiver, reader or audience and so on. the“person”to which the indication is transmitted; perception, culture, affect, experience and attitudes approach to“meaning”is understood to be effective in case. The suggestions presented by the researcher were given in line with the results reached.