Erken gebelik kaybı yaşayan kadınlarda posttravmatik stres bozukluğu ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of posttraumatic stress disorders and related factors in women with early pregnancy loss
  1. Tez No: 619041
  2. Yazar: NESLİHAN SAYIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN ERTEKİN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Posttravmatik Stres, Kaygı, Başa Çıkma, Ebelik Bakımı, Abortus, Durumluk kaygı, Ebelik, Kadınlar, Stres bozuklukları-post travmatik, Stresle başetme, Sürekli kaygı, Pregnancy, Posttraumatic Stress, Anxiety, Coping, Midwifery Care, Abortion, State anxiety, Midwifery, Women, Stress disorders-post traumatic, Coping with stress, Trait anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma erken gebelik kaybı yaşayan kadınlarda posttravmatik stres bozukluğu ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırmanın örneklemini Sivas Numune Hastanesi Gebe ve Jinekoloji Servisi'nde yatan, erken gebelik kaybı yaşayan, araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 132 kadın oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Posttravmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi-Sivil Versiyonu, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS 22,0 programında değerlendirilmiş ve değerlendirmede t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Önemlilik derecesinde p<0,05 anlamlı olarak alınmıştır. Araştırmada erken gebelik kaybı yaşayan kadınlarda posttravmatik stres belirtileri %62,9, durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri ortalama puanın üzerinde saptanmıştır. Erken gebelik kaybı yaşayan kadınların Posttravmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi-Sivil Versiyonu puanları arttıkça Durumluk Kaygı Envanteri (r=0,692; p=0,001) ve Sürekli Kaygı Envanteri (r=0,752; p=0,001) puanları da artmaktadır. Erken gebelik kaybı yaşayan kadınların Posttravmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi-Sivil Versiyonu puanları azaldıkça Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği'nin alt boyutlarından kendine güvenli (r=–0,550; p=0,001), iyimser (r=–0,370; p=0,001) ve sosyal destek arama yaklaşımı (r=–0,246; p=0,005) puanları anlamlı düzeyde artmaktadır. Ayrıca Posttravmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi-Sivil Versiyonu puanları arttıkça da çaresiz yaklaşım (r=0,579; p=0.001) ve boyun eğici yaklaşım (r=0,539; p=0.001) puanları da anlamlı düzeyde artmaktadır. Bu bulgular doğrultusunda; erken gebelik kaybı yaşayan kadınların ciddi ruhsal sorunlar ortaya çıkmadan erken dönemde saptanması, düzenli izlemlerinin yapılması, gebelik öncesi dönemden başlayarak kaygı ve stresle olumlu başa çıkma yönünden eğitim ve danışmanlıklar verilmesi, stresle baş etme mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine posttraumatic stress disorder and related factors in women with early pregnancy loss. The sample of this descriptive and cross-sectional study consisted of 132 women hospitalized at Sivas Numune Hospital Pregnant and Gynecology Service, who experienced early pregnancy loss and accepted to participate in the study. Data have been collected with Personal Information Form, Posttraumatic Stress Disorder Checklist-Civilian Version, State-Trait Anxiety Inventory and Stress Coping Styles Scale. Data have been evaluated in SPSS 22.0 program and chi-square, t-test, one-way analysis of variance (Anova), Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test and Spearman correlation analysis have been used. At significance level, p < 0.05 was considered significant. In the study, posttraumatic stress symptoms in women who had early pregnancy loss was 62.9% and the state and trait anxiety levels of women were found to be above the mean score As the Post-traumatic Stress Disorder Checklist - Civilian Version scores of women with early pregnancy loss increased, State Anxiety Inventory (r = 0.692; p = 0.001) and Trait Anxiety Inventory (r = 0.752; p = 0.001) scores increased. As Posttraumatic Stress Disorder Checklist-Civilian Version scores decreased in women who experienced early pregnancy loss; self-confident (r = –0.550; p = 0.001), optimistic (r = –0.370; p = 0.001) and social support seeking approach (r = –0.246; p = 0.005) scores, which are one of the sub-dimensions of Stress Coping Styles Scale, were increased significantly. In addition, as Posttraumatic Stress Disorder Checklist-Civilian Version scores increased; the helpless approach (r = 0.579; p = 0.001) and the submissive approach (r = 0.539; p = 0.001) scores also increased significantly. In line with these findings; it is recommended that women who have early pregnancy loss be detected in the early period before serious mental problems occur, regular follow-up, training and counseling in terms of coping with anxiety and stress starting from the pre-pregnancy period and strengthening the mechanisms of stress coping.