Otantiklik ruh sağlığı ve yaşam doyumu ilişkilerinde ontolojik iyi oluşun aracı rolü.
Mediation role of ontological well-being in the realtionship of authencity with mental and life satisfaction
  1. Tez No: 619128
  2. Yazar: DAMLA KOŞUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM KOŞE DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: authenticity, ontological well-being, depression and life satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, otantiklik ile ruh sağlığı ve yaşam doyumu ilişkilerinde ontolojik iyi oluşun aracılık rolünü araştırmaktır. Araştırma örneklemini Arel Üniversitesi Tepekent ve Sefaköy Kampüslerinde 2014-2015 eğitim yılı bahar ve güz döneminde üniversitenin farklı fakültelerinin farklı sınıflarında eğitimlerine devam eden195 kadın 105 erkek olmak üzere 300 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan örneklemin yaş ortalaması 23,24'tür. Standart sapması ise, 3,545'tir. Verilerin toplanması amacıyla ölçekler öğrencilere uygulanmıştır. Katılımcı öğrencilerden otantiklik ölçeği, kısa semptom envanteri, yaşam doyumu ölçeği, ontolojik iyi oluş ölçeği olmak üzere toplam 4 ölçeğin doldurulması istenmiştir. Öncelikle araştırmada ortaya sunulan hipotezi test etmek amacıyla model oluşturulmuştur. Çalışma, yapısal eşitlik modeline uygun olarak düzenlenmiştir ve çalışmada aracılık modeli kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırma bulguları, ontolojik iyi oluşun otantiklik, ruh sağlığı, yaşam doyumu değişkenleri arasında aracı rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the role of ontolojical well-being the relationship between authenticity with mental health and life satisfaction. Sample of research iscomposed of 195 female and 105 male student of the Arel Unniversity. Data collected from students at Tepekent and Sefaköy Campus in fall and spring period of 2014-2015 school year. The average age of sample is 23,24 years with standard deviation of 3,545. Scales were applied to students for the purpose of data collection. From participant students were asked to fill four sclaes; the authenticity scale, the brief symptom inventory, life satisfaction scale and the ontological well-being scale. Then model was created for testing the hypothesis that presented in the research. This study was designed in accordance with the structural equation modelling and in the study, were used in the mediation model. SPSS and LISREL programmes were used to analyze the data. Our findings also showed that realtion between ontological well-being and mental health and life satisfaction was mediated by authenticity.