Nomofobi düzeylerinin yaşam doyumu ve iş performansı üzerindeki etkisi: Kütahya kent merkezinde bir uygulama
Effects of nomofobi levels on life satisfaction and work performance: A case study in Kütahya city center
  1. Tez No: 619238
  2. Yazar: YASİN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT BÜLENT TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nomofobi, Akıllı Telefon, Yaşam Doyumu, Performans, Nomophobia, Smartphone, Life Satisfaction, Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Nomofobi; teknolojinin giderek gelişmesi ve hızla yaygınlaşmasıyla insan yaşamında vazgeçilmesi zor faktörler arasına girmiştir. Günümüzde teknolojik ilerlemeler sonucunda akıllı telefonlar yaşamın her alanında kullanılmaya başlanmıştır. Akıllı telefonlar insanların yaşamlarını hem kolaylaştırmış hem de olumsuz yönde etkilemeye başlamıştır. Akıllı telefonların kullanımıyla birlikte gerçek zamanlı bilgi erişimi, verimlilik, işle boş vaktin birbirine karışması gibi olumlu ve olumsuz durumlar görülmeye başlanmıştır. Günümüzde bazı insanlar, akıllı telefonlardan kopamaz duruma gelmiştir. Akıllı telefon bağımlılığı nomofobi olarak tanımlanmaktadır. İnsanların yaşam doyumu öznel ve nesnel göstergelerden etkilenmektedir. Bu çalışmada, Nomofobi düzeylerinin insanların yaşamlarına, yaşam doyumlarına ve iş performanslarına etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nomofobi has become one of the indispensable elements of human life with the development of technology and its rapid expansion. Today, as a result of technological advances, smartphones are being used in all areas of life. Smartphones have both facilitated and adversely affected people's lives. Positive and negative situations such as real-time information access, productivity, mixing work and leisure time are seen with the use of smartphones. Some people cannot stay away from smartphones. Smartphone addiction is defined as Nomophobia. Life satisfaction of people is affected by subjective and objective indicators. In this study, the effects of Nomofobi levels on people's lives, life satisfaction and work performance were investigated.