Yaşanabilir kente katkısı bağlamında eko-kentler: Bursa/Nilüfer Belediyesi Eko-kent Projesi örneği
Eco-cities in the context of contribution to the livable city: Bursa/Nilufer Municipality Eco-city Project example
- Tez No: 619239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kalite, Eko-Kent, Sürdürülebilirlik, Yaşam Kalitesi, Yaşanabilir Kent, Yaşanabilirlik, Eco-City. Environmental Quality, Livable City, Livablity, Quality of Life, Sustainability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yaşanabilirlik ve yaşam kalitesi, insanlar için yaşanabilir kentsel mekânların tasarlanmasında başat kavramlar olmaktadır. Çalışmada, günümüzde post-endüstriyalist kentlerin insanlar için yaşanabilir kentsel mekânlar olmadığı kabulünden hareketle yaşanabilir ve sürdürülebilir kent idealine ulaşabilmek için kentsel tasarımda yeni bir paradigma olan, insanlar için yaşanabilir kentsel mekânlar sunan ve ekolojik bir bilinçle doğa ile uyum ve ahenk içerisinde gelişen ekolojik kentler tartışılmaktadır. Ekolojik kentler, geleceğin kentleri olarak yaşanabilir ve sürdürülebilir, yaşam kalitesi ve kamusal refah düzeyi yüksek, doğaya ve ekolojik değerlere karşı hassas, kentsel mekânları bütün bileşenleri ile tasarlayan, sürdürülebilir ulaşım, sürdürülebilir su ve atık yönetimi, yenilenebilir enerji, yeşil mimari, arazi kullanımında sürdürülebilirliğin sağlandığı, katılımcı, işbirliğine ve ortaklığa önem veren yeni bir kentsel tasarım konseptidir. Yaşanabilir ve sürdürülebilir kent konsepti olarak eko-kentler, günümüzde ekolojik krizin kentlerde yansımaları olan sorunlara çözüm önerileri sunmaktadır. Bugün dünyanın birçok ülkesinde başarılı örnekleri ile karşılaştığımız eko-kentlere ilişkin olarak ülkemizde de yaşanabilir ve sürdürülebilir kentsel mekânlar inşa etme hedefi ışığında önemli girişimlerde bulunulmaktadır. Çalışmada, Türkiye'deki en önemli eko-kent projelerinden biri olan Bursa/Nilüfer Belediyesi Eko-Kent Projesi'ne dair elde edilen bilgi, veri ve dokümanlar içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve bir model olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Livability and quality of life, are the main concepts in designing livable urban spaces for people. In this study, considering the fact that today's post-industrialist cities are not inhabitable urban spaces for people, ecological cities which develop in harmony and harmony with nature with an ecological awareness, which is a new paradigm in urban design and which offer livable urban spaces for the people, are examined. Ecological cities are sustainable and sustainable as the cities of the future, high quality of life and public welfare, sensitive to nature and ecological values, designing all components of urban spaces, sustainable transportation, sustainable water and waste management, renewable energy, green architecture, sustainability of land use is a new urban design concept that gives importance to participant, cooperation and partnership. Today, important initiatives are taken in the light of the goal of building livable and sustainable urban spaces in our country in relation to eco-cities where we have encountered successful examples in many countries of the world. In this study, one of the most important of these, Bursa/Nilufer Municipality Eco-City Project was investigated and the obtained information, data and documents were examined with content analysis method. As a livable and sustainable urban concept, eco-cities offer solutions to the problems that are now reflected in the urban ecological crisis.