Örgütsel güven ve iş tatmininin örgütsel bağlılık ile ilişkisi: Kamu'da örnek bir uygulama
The relationship between organizational reliability and job satisfaction: A sample application in puplic
- Tez No: 619256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Çalışan, Örgüt, Organizational Trust, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Employee, Organization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Son yıllarda yapılan birçok çalışmada güven unsurunun ön planda olduğu ve örgütlerin düzenini oluşturmak için güvenin önem arz ettiği bilinmektedir. Örgütsel güven; örgütsel başarıda, istikrarda ve çalışanların refahını sağlamada etken rol oynamaktadır. Bir örgütün hedeflerini ve amaçlarını gerçekleştirebilmesi için ancak çalışanların güvendiği ortamlarda, mutlu, huzurlu ve işini severek yapmasıyla mümkün olmaktadır. Böylece güven duygusunun artmasıyla çalışanların örgüte olan bağlılıkları da artacaktır. Güven ortamını tesis etmek için, çalışanlar yöneticiler tarafından desteklenmeli, güven duygusu hissettirilmeli, çalışanlara uygun politikalar adil bir şekilde uygulanmalıdır. Örgütlere baktığımızda, örgütsel güven, örgütsel bağlılık, iş tatmini kavramları bir örgüt için olmazsa olmaz, birbiriyle iç içe geçmiş kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle bu üç kavram birlikte ele alınmalıdır. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı aslında tamda bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada üç kavramın birbiriyle ilişkisi kamu sektöründe uygulanması bir ilktir. Böylece bu çalışmayla üç kavramın birbirinden bağımsız düşünülemeyeceği ortaya konmuş ve kavramlar arasındaki ilişkilerin bir kamu sektöründeki çalışanlar üzerinde nasıl bir etki yarattığı yapılan saha araştırmasıyla desteklenmiştir. Özellikle örgütsel teori ve araştırmalarda önemli rol üstlenen örgütsel bağlılığın hem çalışanlar hem de örgütler için ne kadar önem taşıdığı ortaya konulmak istenmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ise, SPSS ile analiz edilip sonuçları ayrıca ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In many studies done in recent years, the element of trust has been prioritized. In order to establish the order of organizations, trust is important. Organizational trust; It plays an important role in achieving organizational success, stability and welfare of employees. The goals and objectives of an organization can only be achieved with the happy, peaceful and loving work of the employees. With the increase in this sense of trust, employees' loyalty to the organization will increase. In order to increase this, employees should be supported by managers, a sense of trust should be felt, and appropriate policies should be applied fairly. When we look at organizations, the concepts of organizational trust, organizational commitment and job satisfaction are indispensable for an organization. Therefore, these three concepts are discussed together. The goals and objectives of an organization can only be achieved with the happy, peaceful and loving work of the employees. With the increase in this sense of trust, employees' loyalty to the organization will increase. In order to increase this, employees should be supported by managers, a sense of trust should be felt, and appropriate policies should be applied fairly. When we look at organizations, the concepts of organizational trust, organizational commitment and job satisfaction are indispensable for an organization. Therefore, these three concepts are discussed together.