İçsel pazarlama faaliyetlerinin örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi uygulaması
The effect of internal marketing activities on organizational commitment: Ankara Training and Research Hospital application
- Tez No: 619259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İçsel Pazarlama, Örgütsel Bağlılık, Pazarlama, Internal Marketing, Organizational Commitment, Marketing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde; içsel pazarlama faaliyetlerinin, örgütsel bağlılık üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, içsel pazarlama kavramı ve kavramın alt boyutları ele alınmıştır. İç müşteri olarak kabul edilen çalışanın istek ve arzularının karşılanması sonucu, dış müşteri tatminin de sağlanabileceği değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, örgütü başarıya götürecek unsur olarak kabul edilen, örgütsel bağlılık kavramı ve alt boyutları incelenmiştir. Bu kavram çalışanın örgüte kaşı hissettiği sadakat, aidiyet ve bağlılık derecesi olarak ele alınabilir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise iç müşteri tatmini unsurunun, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarının örgütsel bağlılıkları üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada ANOVA, frekans,korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Çalışmada bağımsız değişken olan İçsel Pazarlamanın, bağımlı değişken olan örgütsel bağlılık üzerinde, pozitif, orta düzeyli ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in Medical Journal Of Ankara Training and Research Hospital; the aim of this study to investigate the effects of internal marketing activities on organizational commitment. In the first part of the study, internal marketing concept and sub-dimensions of the concept are discussed. It has been evaluated that external customer satisfaction can be achieved as a result of meeting the wishes and desires of the employees who are accepted as internal customers. In the second part of the study, the concept of organizational commitment and its sub-dimensions, which are considered as the elements that leads the organization to success, have been examined. This concept can be considered as the degree of loyalty, belonging and loyalty that the employee feels for the organization. In the third part of the study, the effect of internal customer satisfaction on the organizational commitment of Medical Journal Of Ankara Training and Research Hospital employees is examined. In the study, ANOVA, frequency, correlation and regression analyzes is applied. In the study, is found that internal marketing, which is an independent variable, has a positive, moderate and statistically significant effect on organizational commitment as dependent variable.