Elektronik ağızdan ağıza iletişim motivasyonlarını belirleyen faktörler: Youtuber takipçisi üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
Determinants of electronic word of mouth motivations: A research on university students following Youtubers
  1. Tez No: 619271
  2. Yazar: MERVE KELEBEK YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İÇLEM ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: eWOM, YouTuber, Sosyal Medya Kullanımı, eWOM Arama, eWOM Sağlama, eWOM, YouTuber, Social Media Usage, eWOM Search, eWOM Providing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Teknolojik ilerlemelerin etkisiyle gelişimin ve değişimin hız kesmeden devam ettiği dünyada hayatın her alanında yenilikler gerçekleşmektedir. Bu yeniliklerin yaşandığı alanlardan biri de iletişim alanıdır. Teknolojik ilerlemeler ve internet teknolojisi, iletişim alanında köklü bir değişimi başlatarak iletişimdeki zaman ve coğrafi sınırları ortadan kaldırmaktadır. İnternetin insanların günlük yaşamlarının vazgeçilmezi haline gelmesiyle geleneksel iletişim şekli yön değiştirerek yerini internet üzerinden gerçekleştirilen iletişime bırakmıştır. Buna bağlı olarak bir iletişim şekli olan ve kişiler arasındaki bilgi aktarımını ifade ağızdan ağıza iletişim (WOM) yerini internet üzerinden sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleştirilen küresel çapta kitleye ulaşmayı sağlayan elektronik ağızdan ağıza iletişime (eWOM) bırakmıştır. eWOM'un internet kullanımın yaygınlaşmasıyla merak edilen ve araştırılan bir konu olduğu söylenebilmektedir. Bu tezde, internet ve sosyal medya kullanımının artması ile daha da önemli bir konu haline gelen eWOM davranışına insanları yönelten motivasyonlar ve insanların eWOM'a bağlı olarak şekillenen sosyal ilişki yapıları açıklanmaya çalışılmıştır ve araştırma YouTube video paylaşım sitesinde bilgi ve deneyimlerini kanal açarak aktarmaya çalışan YouTuber'ları takip eden üniversite öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Uygulama bölümünde de eWOM sosyal ilişki belirleyicisi faktörleri ile eWOM motivasyonları olarak iki farklı şekilde daha önceki araştırmalarda ele alınan eWOM arama ve eWOM sağlama motivasyonları faktörleri incelenmiş ve sonuçları analiz edilmiştir. Ayrıca araştırmanın asıl amacı doğrultusunda,YouTuber takipçisi üniversite öğrencilerinin eWOM'a Yönelik Sosyal İlişki Belirleyicisi, eWOM Arama Motivasyonları ve eWOM Sağlama Motivasyonları faktörleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığının açıklamak için Kümeleme Analizinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Innovations are taking place in every aspect of life in the world where development and change continue without any loss due to technological advances. One of the areas where these innovations are experienced is the area of communication. Technological advances and internet technology, by initiating a radical change in communication, eliminates the time and geographic boundaries in communication. When the Internet became an indispensable part of the daily lives of the people, the traditional way of communication changed its direction and it was replaced by the Internet. Accordingly, word of mouth (WOM), which is a form of communication and expresses the information transfer between individuals, has been replaced by electronic mouth-to-mouth communication (eWOM), which enables the reach of a global audience through social media platforms. eWOM can be said to be a curious and researched issue with the widespread use of internet. In this research, we try to explain the motivations that direct people to eWOM behavior which has become an important issue with the increase of internet and social media usage and social relations structures shaped by eWOM. In this respect, we perform a research on university students following YouTubers who were trying to channel their knowledge and experiences on the YouTube video sharing site. In the application part we study investigates eWOM search motivations, eWOM providing motivations and eWOM social relationship determinant factors. We search and introduce this research.