CDS primleri ile döviz kurları arasındaki nedensellik ilişkisi: Türkiye örneği
Causality relation between CDS premiums and exchange rates: Example of Turkey
- Tez No: 619270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: CDS Primi, Döviz Kuru, Kredi Riski, Granger Nedensellik Testi, CDS Premium, Exchange Rate, Credit Risk, Granger Causality Test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmada, CDS primleri ile döviz kurları arasındaki ilişki 02 Ocak 2009-31 Aralık 2018 dönemini kapsayan günlük frekansta zaman serisi analizleri ile incelenmiştir. Çalışmada nedenselliğin test edilmesinde Türkiye'nin 5 yıl vadeli CDS primleri ile Amerikan doları/Türk Lirası satış kuru değişkenleri kullanılmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak değişkenlerin durağanlık süreci ADF, PP ve KPSS birim kök testleri incelenmiş olup değişkenlerin birinci farklarında durağan oldukları tespit edilmiştir. Değişkenler arasında uzun dönemli ilişkinin varlığı Johansen Eşbütünleşme Testi ile incelenmiş ve eşbütünleşme olmadığı tespit edilmiştir. Eşbütünleşme tespit edilmediği için VAR modeli kurulmuş, sonrasında değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Granger Nedensellik Testi ile incelenmiştir. CDS primlerinden döviz kuruna doğru ve döviz kurundan CDS primlerine doğru olmak üzere çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, değişkenler uzun dönemde birlikte hareket etmemektedir. Kısa dönemde ise CDS primleri ve döviz kurları birbirlerini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between CDS premiums and exchange rates are analyzed with time series analyzes on the daily frequency covering the period of January 02, 2009 - December 31, 2018. In the study, 5-year maturity CDS premium of Turkey to the US dollar / Turkish lira selling rate variables are used to test causality. Accordingly, at first, the stability process of variables are analyzed with ADF, PP and KPSS unit root tests and it is determined that the variables are stationary in the first differences. The existence of long-term relationship between variables is analyzed by Johansen Cointegration Test and it is determined that there is no cointegration. Since cointegration is not determined, VAR model is established, then the causality relationship between variables are analyzed by Granger Causality Test. Bi-directional causality relationship is determined from CDS premiums to exchange rate and from exchange rate to CDS premiums. According to the results, the variables do not move together in the long term. In the short term, CDS premiums and exchange rates interact.