14-15 yaş grubu futbolcularda tekrarlı sprint ve patlayıcı kuvvet antrenmanlarının sürat ve vücut kompozisyonuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of non-sprint and explosive force training on the speed and body composition of 14-15 age group soccers
  1. Tez No: 619272
  2. Yazar: MUHAMMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Patlayıcı Kuvvet, Tekrarlı Sprint, Sürat, Vücut Kompozsiyonu, Explosive Force, Repeated Sprint, Speed, Body Composition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, futbolculara uygulanan patlayıcı kuvvet ve tekrarlı sprint antrenmanlarının sürat ve vücut kompozisyonları üzerindeki etkilerini inceleyerek karşılaştırmaya çalışmaktır. Ayrıca bu iki antrenman programını karşılaştırmakta bu çalışmanın farklı bir amacıdır. Amatör olarak futbol oynayan 14-15 yaş aralığında erkek sporculara uygulanacak olan 10 haftalık patlayıcı kuvvet ve tekrarlı sprint antrenmanlarının sürat ve vücut kompozisyonları üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada kontrol gruplu ve ön test – son test desenli deneysel yöntem uygulandı. Çalışmanın patlayıcı kuvvet ve sprint antrenmanı yapacak grupları ile ve kontrol grupları rastgele örnekleme yöntemine göre belirlendi. İstatistik testlerde ilk olarak dataların parametrik testlerin ön koşullarını sağlayıp sağlamadığına Skewness ve Kurtosis (çarpıklık basıklık) değerlerine bakılarak -1.0 +1.0 aralığında yer aldığından verilerin normal dağıldığı gözlemlenmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiğinden verilere istatistiki analiz olarak iki grup arasındaki farkı bulmak için Bağımsız Örneklem t-testi testi kullanılmıştır. Ön test ve son test analizleri için Bağımlı Örneklem t-testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında %5 anlamlılık (0.05) düzeyinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak hem patlayıcı kuvvet hem de tekrarlı sprint antrenmanı futbolcuların dikey sıçrama, 10 metre sürat ve uzun atlama değerlerinde anlamlı gelişimlere nede olurken; 30 metre sürat testinde sadece tekrarlı sprint antrenmanı yapan grupta gelişimler meydan gelmiştir. Katılımcıların yağ ölçümleri arasında ise herhangi bir grupta anlamlı farklılıklar ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of explosive force and repetitive sprint training on speed and body composition. It is also a different purpose of comparing these two training programs. In this study, the effects of 10 week explosive force and repetitive sprint training on the speed and body composition of male athletes between the ages of 14-15 who played football as an amateur. The study was conducted according to the random sampling method and the groups as explosive force and repetitive sprint training. In the statistical tests, it was observed that the data were normally distributed as the data were in the range of -1.0 +1.0, based on the Skewness and Kurtosis (skewness) values. Since the data were distributed normally, Independent Sample t-test test was used to find the difference between the two groups as statistical analysis. Dependent Sample t-test was used for pre-test and post-test analyzes. The findings were evaluated at the 5% significance level (0.05) in the 95% confidence interval. As a result, both explosive force and repetitive sprint training had significant improvements in vertical jump, 10 meters speed and long jump. In the 30 metesr speed test, only a group of repeating sprint training has been developed. There were no significant differences between the fat measurements of the participants.