X ve Y kuşaklarının örgütsel bağlılıklarının incelenmesi üzerine bir çalışma
An empirical study on the Generation X and Y for determining organizational commitment
- Tez No: 619327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Kuşak Kavramı, X ve Y Kuşağı, Organizational Commitment, Generations Concept, Generation X and Generation Y
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada X ve Y Kuşaklarının örgütsel bağlıkları incelenecektir. Globalleşen dünyada şirketler arasındaki rekabette artmıştır. Bu yüzden de günümüzde insan kaynağı çok önemli bir hal almıştır. Örgütler için en önemli değer haline gelen insan kaynağı beraberinde örgütsel bağlılık kavramının da araştırmacılar tarafından daha çok incelenen bir konu haline gelmesine sebep olmuştur. X Kuşağı iş hayatındaki önemini ve gücünü sürdürürken Y Kuşağı'nın da iş hayatındaki önemi her geçen gün artmaktadır. Birçok kaynak iki kuşağın örgütsel bağlılıklarının farklı olduğunu savunmaktadır. Bu bağlamda, örgütsel bağlılıkla ilgili yapılmış farklı araştırmacıların bulgularına kaynak taramasında yer verilmiştir. Bununla beraber, kuşak kavramları ile ilgili literatüre yer verilmiş olup, X ve Y Kuşağı'nın örgütsel bağlılık ve iş yaşamı ile ilgili değerleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Bulguların desteklenmesi amacı ile İstanbul İlinde ikamet eden, perakende sektöründe çalışan beyaz yakalı çalışanlara Mayer, Allen ve Smith (1993) tarafından geliştirilen örgütsel bağlılık anketi online olarak uygulanmıştır. 205 kişi ankete katılmıştır. Katılımcıların 113 tanesi Y Kuşağı çalışanları iken 92 kişi de X Kuşağından çalışanlardır. Verilerin analiz edilmesi amacı ile SPSS 22,0 paket programı kullanılmıştır. Verilen analiz edilmesi sonucunda her iki kuşağın da örgütsel bağlılıklarının ortalamanın altında olduğu tespit edilmiştir. Bununla beraber, X Kuşağı'nın örgütsel bağlılığı Y Kuşağı'na göre daha yüksektir ancak iki kuşak arasında istatistiki anlamda anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The organizational commitment of the X and Y Generations will be examined in this study. Nowadays, globalization is increased all over the world so competition between companies also increased. Therefore, human resources have become very important today. Human resources which has become the most important value for organizations, has also led to the concept of organizational commitment becoming a subject that is studied more by researchers. While Generation X maintains its importance and power in business life, Generation Y's importance in business life is also increasing day by day. Many academic sources argue that the organizational commitment of the two generations is different. In this regard, the findings of different researchers related to organizational commitment are included in the literature review. In addition, the literature on generation concepts has been included and the values of Generation X and Y regarding their organizational commitment and professional life have been examined and compared. In order to support the findings, the organizational commitment questionnaire that is developed by Mayer, Allen and Smith (1993) was applied online to white-collar employees who work in the retail sector in Istanbul. 205 people participated in the survey. While 113 of the participants were Generation Y employees, 92 employees were belonged to Generation X. SPSS 22.0 package program was used to analyze the data. Because of the analysis, it was found that the organizational commitment of both generations was below average. However, the organizational commitment of Generation X is higher than Generation Y, but there is no significant difference between the two generations.