Vardiyalı çalışmada iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in shift working
  1. Tez No: 619823
  2. Yazar: DOĞAN SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, İş Sağlığı, Vardiyalı Çalışma, In Shift Working, Occupational Health, Occupational Safety
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamayı, çalışanların ve sosyal çevrenin sağlığına zarar verebilecek hususların (tehlikelerin) önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınmasını, bunların ortadan kaldırılmasını veya makul seviyede tutulmasına yönelik düzenlemeler geliştirilmesini, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanmasını, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasını ve bu yolla üretimin devamlılığının sağlamasını amaçlamaktadır (1). Çağımıza damgasını vuran küreselleşme ve beraberinde getirdiği yoğun uluslararası rekabetin sonuçlarından birisi de çalışma hayatının değişen koşullara uyum amacıyla, giderek esnekleşmesi, katı kurallı olarak bilinen normal çalışmaların dışında yeni biçim ve esasların da yerini almasına neden olmuştur. Başta bilgi, iletişim ve ulaşım teknolojilerinde yaşanan gelişmeler olmak üzere; bir dizi karmaşık faktörün etkileşimiyle ortaya çıkarak, hızla yayılan küreselleşme olgusu ve yoğun uluslararası rekabet, çalışma yaşamını da derinden etkileyerek, yeni bir tür çalışma sistemi olgusunu gündeme taşımıştır. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de, vardiyalı çalışma ya da postalar halinde çalışma olarak bilinen vardiyalı çalışma sistemidir. (2). Birçok insan, vardiya ve gece çalışmalarından dolayı standart (sabah 08:00-17:00) olmayan saatlerde çalışmaktadır. Standart olmayan saatlerde yapılan bu tip çalışmaların, sağlık, güvenlik ve sosyal açıdan iyilik hali üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir (3). Vardiyalı çalışma sisteminin işçi üzerinde etkilerinin en fazla dönemi olan gece çalışmasının, çalışanlar üzerinde fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak birçok farklı etkisi olduğu görülmüştür. Gece çalışması, fiziksel olarak birçok rahatsızlığa doğrudan veya dolaylı olarak etki ederek işçi sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Vardiya çalışmasının olası olumsuz etkilerini en aza indirmek bakımından bazı önlemler de alınabilir. Bu müdahaleler, işletme düzeyinde veya bireysel düzeyde olmak üzere; teknik önlemler, tıbbi önlemler ile idari önlemleri içerir. İşletme düzeyindeki teknik ve idari önlemler; işletme ortamının iyileştirilmesi, vardiya düzenlerinin tasarımı ile işyerinde verilen eğitimlerden oluşabilir. Bireysel düzeyde iyileştirmeler ise; çalışanların daha kaliteli bir uykuya sahip olmalarını, sağlıklı beslenmelerini sağlamak ve stresle mücadele yollarını öğretmekle gerçekleşebilir (4).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Occupational Health and Safety In Shift Working Occupational health and safety aims to supply a healhty and safe working environment, to designate beforehand and prevent dangers which can damage employees and social environment, to abolish them or to develop adjustments to keep them at reasonable level, to ensure that they never experience job accidents, job illnesses and work in a peaceful environment, to keep their pysical and mental health in good condidtion and to continue production in this manner. One of the results of globalization that affected our century and international rivalry that comes along with it is that working life has been getting more flexible to adapt the last changes and to replace normal conditions known as the strict rules. Starting with developments in information, communication and transportation technologies, globalization created by a stream of complicated factors and spreaded very quickly affected heavy international rivalries and presented a new working system. One of the important ones of these systems is“Shift Working System”known as working partly in groups. Many people work at nonstandart working hours(not 08:00-17:00) because of night work and shifts. It is known that this kind of work with nonstandart working hours have a negative effect on health, safety and social good mood. Night work that has the most effect of shift work on workers have many pysical, psychological and social effects. Night work affects many pysical illnesses directly or indirectly and creates many negative affects on workers' health. Some precautions might be taken in order to lessen negative effects of shift work to minimum level. These precautions contains technical, medical and administrative precautions at organizational and individual levels. Technical and administrative precautions at organizational level can include making working places better, designing the shift work orders and seminars about working conditions. On the other hand, individual levels of precautions can include ensuring that workers sleep high-grade, have a healthy diet and learn the ways to overcome the stress.