Yeni kamu yönetimi anlayışı kapsamında kamu hizmet algısının ölçümü: Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Under the scope of new public administration, measurement of public service perception of Van Training and Research Hospital example
- Tez No: 619862
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT İZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yeni Kamu Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi, Yeni Kamu Hizmeti, Yönetişim, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Küreselleşen dünyamızda, her bakımdan soluksuz bir değişim söz konusudur. Bu değişim rüzgârı her alanda hissedildiği gibi yönetim alanında da belirgin şekilde gözlemlenmektedir. Gerek kamu ve gerek özel sektör kurumlarına hakim olan yönetim anlayışı ve ilkelerinin bu değişim karşısında etkilenmemesi düşünülemez. Bilindiği gibi yönetim bilimi; hem işletme yönetiminin hem kamu yönetiminin beraber kullandıkları ve beslendikleri dinamik bir havuzdur. Hedeflere ulaşabilmek açısından düşük maliyet, yüksek kalite ve akılcı yönetim gibi özel sektör uygulamalarının hayata geçirilmesi kamu yönetimi açısından da önem arz etmektedir. Bu bağlamda toplumsal ihtiyaçlara cevap vermekte zorlanan klasik yönetim anlayışı yerini yeni kamu yönetimi anlayışına bırakmıştır. Bu yeni akım; şirket yönetim tarzının devlete uyarlanması, devletin diğer şirketler gibi serbest piyasada rekabet etmesi ve bunu yaparken de katalizör görevi üstlenmesi gibi argümanlar sunmuştur. Zaman içerisinde köklü değişimler yaşayan geleneksel yönetim anlayışının dayandığı temel unsurları anlamak ve bu ana akımların hangi gelişim süreçlerinden geçtiğini ortaya koymak; çağdaş yönetim fikirlerini anlamak açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; 1980'li yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan yeni kamu yönetimi modelinin nasıl geliştiği, ortaya çıkış sebepleri ve özelliklerini irdeleyerek, yeni kamu yönetiminin kamu hizmetlerine ne denli yansıdığını ölçmektir. Bu nedenle en önemli kamu hizmetlerinden biri olan sağlık hizmeti esas alınmış ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi özelinde, yeni kamu yönetimi uygulamalarının ne kadarının hayata geçirildiğine dair vatandaşların algısı ölçülmeye çalışılmıştır. Rastgele örneklem yöntemiyle seçilen ve 400 kişiye uygulanan anket sonuçları, araştırmaya konu olan kamu hastanesinde yeni kamu yönetimi ilkelerinin büyük ölçüde benimsendiği ve uygulandığı şeklindedir.
Özet (Çeviri)
In our rapidly globalizing world, there is a breathless change in every respect. This change wind is observed in the management area as it is felt in all areas. It is unthinkable that the management approach and principles that dominate both public and private sector institutions are not affected by this change. Management science, as is known; is a dynamic pool that both business management and public administration where it is use and fed together. In order to achieve the goals in public administration, like low cost, high quality and rational management, private sector practices need to be implemented. In this context, the classical understanding of management, which has difficulty in responding to social needs, is being replaced by the new understanding of public management, this new trend make arguments which as; adapting the company management style to the state, it is in the form of competing in a free market like other companies and assuming the role of arbitrator in doing so. To understand the basic elements on which the traditional management approach is based on radical changes in time and to identify which development processes these main streams go through it is of great importance to understand contemporary management ideas. The purpose of this study: By examining how the new public administration model which has been implemented since the 1980s how its developed, the reasons for its emergence and its features; It aims to measure how much the new public administration is reflected in public services. For this reason, health service, which is one of the most important public services, has been taken as a basis and it has been tried to measure the perception of citizens regarding how much of the new public administration practices have been implemented specifically for Van Training and Research Hospital. The results of the survey applied to 400 people selected by random sampling method showed that the public hospital have largely adopted and applied the new principles of public administration. Key Words : Management, New Public Management, Total Quality Management, New Public Service, Van Training and Research Hospital