The effects of glass ceiling perception on job outcomes: A research on service sector employees
Cam tavan algısnın iş yeri davranışlarına etkileri: Hizmet sektörü çalışanları üzerine araştırma
- Tez No: 619914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİSA ERDİLEK KARABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cam–Tavan Sendromu, İşyeri davranışları, Hizmet Sektörü Çalışanları, Glass-Ceiling Syndrome, Workplace Behaviors, Service Industry Employees
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalarda kadınların iş hayatına giderek artan oranda katıldıklarını, ancak bu katılımın genellikle alt düzeylerde olduğunu ve“üst düzey”yönetim kadrolarında yeterince yer alamadıklarını göstermektedir. Bu duruma yol açan pek çok faktör olmakla birlikte, günümüzde kadınların ötesine geçemedikleri bir“cam tavan”ın altında çalışmak zorunda kaldıkları belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı, kadın yöneticilerde kariyer engelleri ve cam tavan sendromuna yönelik olarak hazırlanmış olup, kadın çalışanların bu konuyla ilgili algılarının işe yönelik davanışlarını nasıl etkilediğini ortaya çıkarmaktır. Çalışma hizmet sektöründe çalışanlar üzerinde yapılmıştır. Bulguların gösterdiği gibi, cam tavan algısının çalışanların kariyer memnuniyeti ve bırakma niyeti üzerinde önemli bir olumsuz etkisi olmuştur. Örgütsel desteğin cam tavan algılamaları ile bırakma niyeti arasındaki ilişkiye aracılık etkisi de desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Recent studies have shown that women are increasingly involved in business life, but this participation is usually at lower levels and that senior is not sufficiently involved in executive positions. Although there are many factors leading to this situation, it is stated that, women today need to work under a glass ceiling that they cannot go beyond. The aim of this study is to examine the effects of glass ceiling syndrome on job outcomes of employees. Therefore, the study was conducted on service sector employees. As the findings have revealed, perception of glass ceiling had a significant negative effect on employee career satisfaction and intention to quit. Additionally, the partial mediating effect of organizational support on the relationship between glass ceiling perceptions and intention to quit was also supported.