Ankara Etnografya Müzesinde bulunan kilim örneklerinin incelenmesi
Analysing of rugs in the Etnography Museum of Ankara
- Tez No: 619945
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, El sanatları, Dokuma, Kilim, Müze, Art, Handicrafts, Weaving, Rug, Museum
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ankara Etnografya Müzesi; Namazgâh semtinde, Müslüman mezarlığı bulunan tepede kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde yapılan ilk devlet müzesidir. Müzede geleneksel kıyafetler, işlemeli eserler, el dokumaları, takılar vb. önemli eserler bulunmaktadır. Bu araştırmanın konusu Ankara İli Etnografya Müzesinde bulunan kilim özelliklerinin belirlenmesidir. Araştırma doğrultusunda, müzede bulunan ve incelenen kilim örneklerinin fotoğraflarına ve envanter bilgilerine ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında, Müzede bulunan 42 adet kilim örneği incelenmiş, bunların müzeye geliş şekli, kullanım alanı, hammaddeleri, tekniği, motif, bezeme ve renk özellikleri tespit edilmiş, bilgi formları hazırlanmıştır. Müzedeki kilimlerin çoğunun satın alma yoluyla geldiği, devir, müsadere ve bağış olarak ise az oranda olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Kullanım alanı olarak yer yaygısı ve seccade olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, incelenen kilim örneklerinde pamuk iplik ve yün iplik kullanıldığı görülmüştür. Kilimlerde çoğunlukla eli belinde, koçboynuzu, kurtağzı, yıldız ve tarak motiflerinin kullanıldığına rastlanmıştır. Bezeme türleri olarak geometrik bezeme, figürlü bezeme, sembolik bezeme, nesneli bezeme ve bitkisel bezeme kullanılmıştır. Kilimlerde çok çeşitli renklerin kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Etnography museum was built in a top which is a muslim cemetery in Ankara-Antındag, Namazgah district. It is the first state museum built during the Republic Era. There are important materials in the museum as traditional clothes, embroidery works, hand-knittings, ornaments. The topic of this study is to analyze rug examples in Etnography Museum of Ankara Province. In line with this research, photographs and inventory informations of the rug samples, which were found and examined in the museum were obtained. Forty-two examples of rug found in the museum, usage area raw materials, technicals, motıfs, decorations, color charactheristics were determined and prepared with information forms. Most of the rugs in the museum came through purchase, transfer, confiscation and donations as a small proportion of the information has been reached. The area of use was seen as rug and prayer rugs. As a result of the research, cotton yarn and wool yarn were used in the rug samples examined. It has been found that the motıfs of cleat, the hands on hips, wolf's mouth, stars and combs were used in the rugs. Geometric decoration, figural decoration, symbolic decoration, object and herbal decoration were found among the types of decoration. It vas observed that a wide variety of cobrs were used in rugs.