The implementation of differentiated instruction in higher education EFL classrooms
Farklılaştırılmış öğretimin yüksek öğretim İngilizce sınıflarında uygulanması
  1. Tez No: 620096
  2. Yazar: CANAN ŞABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERİN ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış Öğretim, Yüksek Öğretim, Mesleki Gelişim, İngiliz Dili Eğitimi, Differentiated Instruction, Higher Education, Professional Development, EFL
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışmanın amacı farklılaştırılmış öğretimin yüksek öğretim İngilizce sınıflarında, özellikle İngilizce hazırlık programında uygulanmasını incelemektir. Çalışma ayrıca öğretmenlerin ve öğrencilerin farklılaştırılmış öğretim ile ilgili fikirlerini ve farklılaştırılmış öğretimin öğretmenlerin öğretimsel yaklaşımlarına uzun vadeli etkilerini belirlemeyi hedeflemektedir. İngilizce hazırlık programında uygulanmakta olan farklılaştırma yöntemlerini belirlemek amacıyla 51 öğretmen bu çalışmaya katılmıştır. Ayrıca bu öğretmenlerden yedisi farklılaştırılmış öğretim ile ilgili bir hizmet içi eğitime katılmış ve derslerinde farklılaştırma yöntemlerini uygulamıştır. Öğretmenlerin ve öğrencilerin farklılaştırılmış öğretim hakkındaki fikirleri bu yedi öğretmen ve sınıflarındaki 103 öğrenciden toplanan verilerden elde edilmiştir. Çalışmada veriler nitel ve nicel anketler, öğrenci ve öğretmen görüşmeleri, ders planları, ders gözlemleri ve öğretmen ve öğrenci değerlendirmeleri yoluyla toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, İngilizce hazırlık programındaki öğretmenler özellikle dil bilgisi, okuma ve yazma becerileri öğretiminde çoğunlukla derslerinin sürecini öğrencilerin hazırbulunuşluklarını dikkate alarak farklılaştırmıştır. Bunun yanında, hem öğretmenler hem de öğrenciler farklılaştırılmış öğretim ile ilgili olumlu fikirler sergilemiştir. Öğrenciler farklılaştırılmış öğretimin motivasyonlarını artırdığını, otonom olmalarını sağladığını ve yabancı dil öğrenimi ile ilgili olumlu tutumlar geliştirmelerine yardımcı olduğunu ifade etmiştir. Öğretmenler ise farklılaştırma sürecinde bazı zorluklar yaşamalarına rağmen farklılaştırılmış öğretimin motivasyonlarını ve memnuniyetlerini artırdığını, mesleki gelişimlerine katkı sağladığını ve öz yeterliliklerini geliştirdiğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the implementation of differentiated instruction in EFL classrooms in higher education, particularly in an English preparatory program. The study also attempts to find out the opinions of instructors and students about differentiation practices, and the long-term effects of using differentiation on the participating instructors' classroom practices and instructional approaches. In order to identify the existing differentiation practices in the English preparatory program, 51 instructors participated in the study. Among these instructors, seven instructors volunteered to participate in an INSET training on differentiation and incorporated differentiation strategies into their instruction for a total of nine weeks. Moreover, 103 students exposed to differentiated instruction took part in the study. The data were collected through the use of qualitative and quantitative questionnaires, instructor and student interviews, lesson plans, observations, and instructor and student reflections. The findings revealed that the instructors in the English preparatory program mostly preferred to differentiate the process of the instruction based on the readiness level of their students particularly while teaching grammatical structures, reading and writing skills. Moreover, both instructors and students expressed positive opinions about differentiated instruction practices in general. The participating students benefitted from differentiation as it increased their motivation, helped them become more autonomous, and affected their attitudes positively. Finally, the instructors perceived differentiation beneficial as it improved their motivation and satisfaction, contributed to their professional development, and increased their self-efficacy, although they encountered some challenges during the differentiation process.