Kariyer planlaması ve kişilik arasındaki ilişki: Bitlis Eren Üniversitesi lisans öğrencileri örneği
Relation between career planning and personality: Example of undergraduate student of Bitlis Eren University
  1. Tez No: 620150
  2. Yazar: GÜLŞAH AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL ÖZTÜRKÇÜ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Planlaması, Kişilik, Career, Career Planning, Personality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bireylerin hayatları boyunca çalışacakları işleri seçerken kendi bilgi, beceri ve kişilik özelliklerine uygun işler seçmeleri gerekmektedir. Kendi özelliklerinin farkında olan bireyler çalışma hayatları için daha doğru tercihler yapabileceklerdir. İstedikleri hedeflere ulaşmak için uygun kariyer planları oluşturabilecekler ve çalışma yaşamları süresince verimli ve aktif bir iş yaşamları olacaktır. Ülkemizde genç nüfus kariyer planı yaparken kendi bilgi, yetenek ve kişilik özelliklerinden ziyade girmiş oldukları sınavlar sonucunda elde edilen puanlara göre kariyer seçimi yapmaktadırlar. Bu durum kısa vadede sorunmuş gibi görünmese de uzun vadede önemli sonuçlara sebep olacaktır. Bireylerde iş verimsizliği, çalışma isteksizliği, kariyer odaklı olmaktan çok günü kurtarma telaşıyla özenilmeyen işler gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin kariyer planlaması ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin boyutunun belirlenmesidir. Ayrıca bu çalışmada, öğrencilerin kariyer planlaması ve kişilik özellikleri düzeylerinin bazı demografik özellikler (Cinsiyet, fakülte, sınıf, ailenin ikamet ettiği yer, anne ve babanın eğitim durumu) açısından farklılık gösterip göstermediği araştırılmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim yılında Bitlis Eren Üniversitesi fakültelerinde okuyan 444 öğrenciyi kapsamaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Kariyer Planlaması Ölçeği ve Kişilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü ANOVA testi, Levene testi, Tukey HSD testi ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, kariyer planlaması ve kişiliğin alt boyutlarından biri olan nevrotiklik arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca kariyer planlaması ve kişiliğin alt boyutlarından dışa dönüklük, açıklık, uyumluluk ve vicdanlılık arasında ise pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Individuals are required to choose jobs that are appropriate to their knowledge, skills and personality characteristics when choosing jobs to work throughout their lives. Individuals who are aware of their own characteristics will be able to make more correct choices for their working lives. They will be able to find appropriat ecareer plans to achieve their desired goals and have an efficient and active working life during their working life. In our country, the young population makes career choices according to the scores obtained as a result of the exams they have entered rather than their own knowledge, talent and personality characteristics. Althought his does not seem to be a problem in the short term, it will have significant consequences in the long term. Individuals may have consequences such as job inefficiency, unwillingness to work, and unresponsive jobs that save the day rather than being career-oriented. The aim of this study is to determine the relationship between career planning and personality traits. In addition, this study investigates whether students; career planning and personality traits differ according to some demographic (gender, faculty, class, residence of parents, educational status of parents.) characteristics. The study group of the study consists of 444 students studying at the faculties of Bitlis Eren University in 2019-2020 academic year. Personal Information Form, Career Planning Scale and Personality Scale were used as data collection tools. Independent samples t-test, one-way ANOVA test, Levene test, Tukey HSD test and Pearson Correlation analysis were used to analyze the data. As a result of there search, there was a negative relationship between career planning and neuroticism which is one of the sub-dimensions of personality. In addition, there was a positive relationship between extra version, openness, harmony and conscientiousness among the sub-dimensions of career planning and personality.