Üniversite hastaneleri döner sermaye işletmelerinin sürdürülebilirliği
Sustainability of rotary capital companies for university hospitals
  1. Tez No: 620151
  2. Yazar: BUKET DOĞRUER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI KOFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döner Sermaye İşletmeleri, Sayıştay Denetimi, Finansal Sürdürülebilirlik, Finansal Analiz, Üniversite Hastaneleri, Revolving Fund Companies, SAI Audit, Financial Sustainability, Financial Analysis University Hospitals
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sürdürülebilirlik genel olarak yürütülmekte olan faaliyetlerin süreci ve faaliyetler sonucu yapılan üretimin bundan sonraki dönemlerde de devam ettirilebilmesi durumunu ifade etmektedir. Finansal sürdürülebilirlik ise bir kurum veya kuruluşun yapmış olduğu giderleri herhangi bir borçlanma durumu olmadan kendi gelirleri ile karşılayabilmesine finansal sürdürülebilirlik denmektedir. Bu çalışmanın konusu üniversite hasta haneleri döner sermaye işletmelerinin finansal sürdürülebilirliğini araştırmaktır. Araştırmamıza konu olan bu üniversiteler 2012-2018 yılları arasında Sayıştay denetimine tabi olan üniversitelerdir. Araştırmamızın yöntemi, kapsamına göre finansal analiz yöntemidir. Bu yöntem statik finansal analiz, karşılaştırmalı statik finansal analiz, dinamik finansal analiz ve karşılaştırmalı dinamik finansal analiz yöntemlerini kapsamaktadır. Bu çalışmada araştırmamıza konu olan hasta hanelerin toplam gelir ve gider dengeleri üzerinden yapılan analizden elde edilen bulgulara göre 2012 ve 2014 yılların gelir gider dengesi gelirler lehine olmasına karşılık 2013, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında ise gelir ve gider dengesi giderler lehine bozulmuştur. Bu durumun giderlerin sürekli artmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Uygulanan tüm analiz yöntemlerinden elde edilen bulgulara göre üniversite hastaneleri döner sermaye işletmelerinin finansal yapılarının sürekli olarak bozulduğu ve bu durumun kısa ve orta vadede sürdürülemeyeceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability generally refers to the process of the activities being carried out and the fact that the production made as a result of the activities can be continued in the following periods. Financial sustainability, on the other hand, is called financial sustainability in order for an institution or organization to meet its expenses with its own income without any borrowing situation. The subject of this study is to investigate the financial sustainability of revolving funds of university hospitals. These universities, which are the subject of our research, are the universities that were subject to the audit of the Court of Accounts between 2012-2018. The method of our research is the financial analysis method according to its scope. This method includes static financial analysis, comparative static financial analysis, dynamic financial analysis and comparative dynamic financial analysis methods. In this study, according to the findings obtained from the analysis made on the total income and expense balances of the hospitals subject to our research, although the income expense balance was in favor of revenues in 2012 and 2014, the income and expense balance was in favor of expenses in 2013, 2015, 2016, 2017 and 2018. It was determined that this situation was caused by the continuous increase of expenses. According to the findings obtained from all applied analysis methods, it has been determined that the financial structures of the revolving funds of university patient households are constantly deteriorating and this situation cannot be maintained in the short and medium term.