İş sağlığı ve güvenliği ile psikolojik iyi oluşun işe adanmışlıkla ilişkisi: Bir araştırma
The relationship between occupational health and safety and psychological well-being and job engagement: A research
- Tez No: 620171
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN KAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Psikolojik İyi Oluş, İşe Adanmışlık, Occupational Health and Safety, Psychological Well-Being, Job Engagement
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretimi hızlandırmak isteyen işletmeler gerekli tedbirleri almadan işgörenleri fizyolojik ve psikolojik baskı unsurları içeren çalışma koşullarına maruz bırakmışlardır. Kötü koşullar altında çalışanların iş kazaları geçirerek ve meslek hastalıklarına yakalanarak hayatlarını kaybettikleri gözlemlenmiştir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliğine olan ilgi her geçen gün artış göstermiştir. Dolayısıyla hem iş sağlığı ve güvenliği hem de diğer örgütsel değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi bu bağlamda oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı; iş sağlığı ve güvenliği ile psikolojik iyi oluşun işe adanmışlıkla ilişkisini ortaya koymaktır. Ayrıca çalışmada demografik değişkenler açısından farklılıkların bulunup bulunmadığını belirlemek de araştırmanın amaçları arasındadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; iş sağlığı ve güvenliğinin tanımı, iş sağlığı ve güvenliğinin tarihçesi, iş sağlığı ve güvenliğinin önemi, iş sağlığı ve güvenliğinin yararları, iş sağlığı ve güvenliğinin kapsamındaki temel kavramlar ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılan çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde; psikolojik iyi oluş kavramı, psikolojik iyi oluşun boyutları, farklı kuramlar perspektifinden psikolojik iyi oluş ve psikolojik iyi oluş ile ilgili yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; işe adanmışlık kavramı, işe adanmışlığın tarihçesi, işe adanmışlığın boyutları, işe adanmışlığın öncülleri, işe adanmışlığın sonuçları ve işe adanmışlık ile ilgil yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; iş sağlığı ve güvenliği ile psikolojik iyi oluşun işe adanmışlıkla ilişkisini belirlemek ve demografik değişkenler açısından farklılıkların bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla bir araştırma yapılmış ve bu amaç doğrultusunda Kars ilinde faaliyet gösteren dört çağrı merkezinde çalışan 309 kişiden anket tekniğiyle elde edilen veriler ile ilgili bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of industry and technology, enterprises, which want to speed up production, have exposed their employees to working conditions involving physiological and psychological pressure factors without taking necessary measures. It has been observed that workers under bad conditions have lost their lives by having work accidents and occupational diseases. Therefore, the importance for occupational health and safety has increased day by day. Thus, examining both occupational health and safety and its relationship with other organizational variables is very important in this context. The purpose of this research is to reveal the relationship between occupational health and safety and psychological well-being and job engagement. In addition, determining whether there are differences in terms of demographic variables is among the aims of the study. The study consists of four chapters. In the first chapter, the definition of occupational health and safety, history of occupational health and safety, the importance of occupational health and safety, benefits of occupational health and safety, basic consepts within the scope of occupational health and safety, the studies on occupational health and safety are included. In the second chapter, the concept of psychological well-being, the dimensions of psychological well-being, psychological well-being from the perspective of different theories and the studies on psychological well- being are included. In the third chapter, the concept of job engagement, history of job engagement, dimensions of job engagement, premises of job engagement, results of job engagement and the studies on job engagement are included. In the fourth chapter, a research was conducted to determine the relationship between occupational health and safety and psychological well-being and job engagement, if there are differences in terms of demographic variables. For this purpose, the results concerning the data gathered from survey technique in which 309 people working in four call centers operating in Kars province took part were discussed.