Lider üye etkileşiminin örgütsel özdeşleşmeye etkisi pozitif psikolojik sermayenin aracı rolü: Kafkas Üniversitesi örneği
The effect of leader member interaction on organizational identification the mediating role of positive psychological capital: The case of Kafkas University
  1. Tez No: 620172
  2. Yazar: CANERHAN ATAKİŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider Üye Etkileşimi, Örgütsel Özdeşleşme, Pozitif Psikolojik Sermaye, Leader - Member Exchange, Organisation İndentiification, Positive Pshcologial Capital
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Çalışma hayatı boyunca insanlar bir grup içerisine dâhil olarak iş ilişkilerini sürdürürler. Çalışanın bu iş ilişkisi içindeki rolu ne olursa olsun amaç örgütün motivasyonunu yüksek tutarak bağlı olunan çalışma grubuna karşı bir aidiyet duygusu oluşturmak ve grubun başarısını yükselterek rekabet üstünlüğü sağlamaktır. Bu çalışmanın amacı lider üye etkileşiminin örgütsel özdeşleşme ile olan ilişkisi incelenirken bu ilişkide pozitif psikolojik sermayenin aracı rolünü belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda lider üye etkileşiminin örgütsel özdeşleşme ile ilişkisi ve pozitif psikolojik sermayenin aracı rolün belirlenmesi için Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesinde araştırma yapılmıştır. Burada aktif olarak görev yapan memur, ebe, hemşire, akademik personel ve diğer sağlık çalışanları olmak üzere toplam 204 çalışandan anket tekniği kullanılarak veriler elde edilmiş ve bu veriler SPSS ve AMOS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan bu analizler sonucunda lider üye etkileşiminin örgütsel özdeşleşme ile pozitif yönlü bir ilişkisi olduğu, bununla beraber pozitif psikolojik sermayenin aracılık ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
People maintain a business relationsship as include in a work group during the work life. Whatever the role of worker, in these business relationship, the good is constitue sense of belonging to affiliated work group by keeping organization's motivation high and to het the whip hend of rivalry by enchancing its success. The good of these study is find out intermediaryrale of positive psychological capital by analyzing relationship of lider-member Exchange with organisational identification. İn line of this good lider-member exchange' s relationship eith and intermediary role of positive pshcological capitali it find out this study to determination intermediary role between of these two variable. İt was acquired donne from 204 emplayees that actively work, including it was acquired donne from totaly 204 emplayees that actively Works, officer, nurse, acadmic staff and other health professionals, in the Kafkas University Health Research And Application Center Hospital and these donnes were analyzed by using SPSS and AMOS programme. İt was seen that leader-member exchange has positive related with organisation indentification, there withat that positive pshcological capital intercede as as result of this study.