Impacts of servant leadership on organizational identification: mediating effect of leader-member exchange (Lmx)
Hizmetkar liderliğin örgütsel özdeşleşmeye etkisi: Lider üye etkileşiminin aracılık etkisi (Lüe)
  1. Tez No: 473286
  2. Yazar: SUAT KIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkâr Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme, Lider-Üye Etkileşimi, Aracılık Rolü, Servant Leadership, Organizational Identification, Leader-Member Exchange, Mediation Role
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
“Hizmetkâr Liderlik”teorisi ahlaki değerlere vurgu yapan, çalışanları ve onların gelişimlerini ön planda tutan önemli teorilerin başında gelmektedir. Hizmetkâr liderlik, öncelikle takipçilerine hizmet etmeyi, onlara karşı fedakâr davranmayı, sevgi, şefkat, alçakgönüllülük duygularına sahip olmayı, empati ku-rabilmeyi, kendi çıkarlarından ziyade takipçilerinin çıkarlarını ön planda tutmayı kendine görev bilen yeni nesil bir liderlik yaklaşımıdır. Küresel rekabetin bir çıktısı olarak kişilerin üzerinde meydana gelen motivasyonel ve psiko-sosyal yıpranmalar, yoğun stres, resmileşen iş ilişkileri gibi birçok negatif duru-mun bulunduğu iş hayatında, takipçilerinin hizmetkârı olan, onları destekleyen ilişkilerini etik değerler çerçevesinde sürdüren, fedakâr ve alçak gönüllü liderlere gereksinim hızla artmaktadır. Hizmetkâr lid-erliğin literatürde son zamanlarda daha çok yer alamaya başlamasına rağmen, konu ile ilgili ampirik araştırmaların yetersiz kaldığı gözlemlenmektedir. Bu araştırmada hizmetkâr liderliğin örgütsel özdeşleşmeye olan etkisinde lider-üye etkileşiminin aracılık rolü incelenmiştir. Hizmet sektöründe yönetici olmayan çalışanlardan oluşan toplam 299 kişiden elde edilen veriler ile değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı etkiler yapısal eşitlik modeliyle incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak, güçlendirme, geride durma, hesap verebilirlik, affetme, cesaret, tevazu, sorumlu yöneticilik boyutlarından meydana gelen Van Dierendonck ve Nujiten (2011) tarafından geliştirilen hizmetkâr liderlik ölçeği ile etki, sadakat, katkı ve profesyonel saygı boyutlarından meydana gelen Liden ve Maslyn (1998) tarafından geliştirilen lider-üye etkileşimi ve Mael ve Ashforth (1992) tarafından geliştirilen tek boyutlu örgütsel özdeşleşme ölçekleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre algınlanan hizmetkâr liderliğin çalışanların örgütsel özdeşleşmelerini ve lider-üye etkileşimini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği; lider-üye etkileşiminin örgütsel özdeşleşmeyi anlam-lı ve pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda hizmetkâr liderliğin örgütsel özdeşleşme ile ilişkisinde lider-üye etkileşimin tam aracı etkisinin olduğu da tespit edilmiştir. Sonuçlar, algılanan hizmetkâr liderliğin niteliği ile örgütsel özdeşleşme arasındaki doğrudan ilişkinin lider-üye etkileşimi vasıtasıyla daha iyi açıklanacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
“Servant Leadership”is one of the likewise theories that emphasizes moral values, forefronts employees and their development. Servant leadership, first of all, is a new generation leadership approach that sees serving its followers, devoting truly to them, having affection, kindness and humility towards them, em-phatizing with them and protecting their interest before self as a duty. In the business world full of nega-tive situations such as motivational and psychosocial wear of people as a consequence of global competi-tion, severe stress and formal business relations; the need for servant, supporter, maintainer of relations within moral framework, devoted and humble leaders have steadily risen. Although servant leadership has started to find presence in the literature over the past few years, it is observed that ampirical studies pertaining to the topic are not sufficient. In this study, it has researched that the mediation role of leader-member exhance at servant leaderhip's impact on organizational identification. It has investigated that the direct and indirect impacts between the data gathered from 299 non-leadership roles in service industry and variables using structurel equa-tion model. Van Dierendonck and Nujiten's (2011) servant leadership scale which comprises of empow-erment, standing back, accountability, forgivinness, courage, humility and stewardship dimensions, and Liden, Maslyn's (1998) leader-member exchange which comprises of affect, loyalty, contribution and professional respect dimensions and Mael and Ashforth's (1992) one dimensional organizational identi-fication scale has used as data collection means. Looking at the evidences, it has reached that the conclusion that perceived servant leaderhip effects em-ployees' organizational identification and leader-member exchange meaningfully and positively while leader-member exchange effects organizational identification in the same way. At the same time, it has detected that leader-member exchange has full mediator role at servant leadership's relation with organi-zational identification. Results show that the direct relation between perceived servant leadership's quali-ty and organizational identification could better be explained through leader-member exchange.