Dijital oyun tabanlı öğrenme yöntemiyle tasarlanan ve uygulanan problem çözme etkinliklerine yönelik öğrenci görüşleri
Student opinions for problem solving activities designed and applied with digital game based learning method
  1. Tez No: 620265
  2. Yazar: AHMET CÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: MinecraftEdu, Oyun Temelli Öğrenme, Motivasyo, MinecraftEdu, Game Based Learning, Motivation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde her yaştan insanın dijital oyunlar ile etkileşim halinde olması ve çocukların oyunlarda sıkılmadan uzun saatler geçirebiliyor olması ve araştırma sonuçları dijital oyunların eğitimde kullanılmasının önünü açmıştır. Araştırmalar dijital oyunların eğitimde kullanılmasının, öğrencilerin yaratıcı, algoritmik, analitik düşünme, problem çözme becerilerine ve akademik başarılarına olumlu katkı sağladığını göstermektedir. MinecraftEdu da günümüzde K-12 düzeyinde birçok çocuğun oynamaktan keyif aldığı ve okulda oynamak istediği dijital oyunlardan biri olarak öne çıkan Minecraft'ın eğitsel versiyonudur. Öğrencilerin öğrenme güçlüğü çektiği konular belirlenerek altı Minecraft dünyası tasarlanmış ve uygulanmıştır. Bu etkinlikler altı disiplinler arası öğrenme etkinliklerinde kullanılmak üzeregünlük yaşam problemleri bulunmaktadır. Araştırma kapsamında bu etkinliklerin tasarım ve uygulama sürecinin yanı sıra öğrencilerin etkinlik sonrası görüşlerine yer verilmiştir. Öğrenciler MinecraftEdu dünyalarındaki problemleri çözmek için bireysel ya da işbirlikli bir şekilde araştırmalar, deneyler yaparak özgün ve yaratıcı çözümler üretmişlerdir. Öğrenciler etkinliklerin tamamı için olumlu görüş bildirmişlerdir. Ayrıca öğrenciler etkinliklerde gerçek yaşam durumlarını deneyimleme imkanı sunulmasının en çok beğendikleri nokta olduğunu ifade etmiştir. Son olarak öğrencilerin önerisi bu etkinliklerin sözel derslerde de kullanılması ve kendilerine de benzer oyunları tasarlama imkanı sunulması yönünde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, people of all ages interact with digital games, and children can spend long hours without being bored in the games, and the research results pave the way for the use of digital games in education. Research shows that the use of digital games in education contributes positively to students' creative, algorithmic, analytical thinking, problem solving skills and academic achievement. MinecraftEdu is an educational version of Minecraft, which stands out as one of the digital games that many children at the K-12 level enjoy playing and want to play at school. Six Minecraft worlds were designed and implemented by identifying the issues that students had learning disabilities. These activities have daily life problems for use in six interdisciplinary learning activities. In addition to the design and implementation process of these activities, students' post-activity views were also included. In order to solve the problems in the world of MinecraftEdu, students have made original and creative solutions by conducting researches and experiments in an individual or collaborative way. Students expressed positive opinions for all activities. In addition, the students stated that the opportunity to experience real-life situations in activities is their favorite point. Finally, it was determined that the students' suggestion was to use these activities in verbal lessons and to offer them the opportunity to design similar games.