Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun örgüt yapısı ve işlevleri
Organizational structure and functions of the Banking Regulation and Supervision Agency
  1. Tez No: 620335
  2. Yazar: MUSTAFA GÜRCAN GÜROK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. MUSTAFA ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Kamu Yönetimi, Banking, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Finans, Denetim, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Banking, Finance, Audit, Banking Regulation and Supervision Agency, (BDDK)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Türk Bankacılık Sistemi, bugünkü haline gelene kadar birçok aşamadan geçmiştir. Geçmişten bugüne Türkiye ve dünya finansal piyasalarında yaşananlar, finansal piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesinin önemini ortaya çıkartmıştır. Devletin finans alanından çekilerek bu alanda özel sektör yatırımcılarının faaliyet göstermeye başlaması, finans sektörünün kırılgan yapısını siyasi düşüncelerin içerisine dâhil etmeme düşüncesi ile finansal sektörü daha etkin kılma amacı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bağımsız bir idari otorite olarak kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı, dünyada bankacılığın düzenlenmesine ve denetlenmesine ilişkin durumu inceleyerek Türkiye'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun örgüt yapısını ve işlevlerini irdelemektir. Ayrıca çalışmada Kurum'un kurulmasıyla beraberinde yönetim sistemine getirdikleri ve nasıl etkilerinin olduğu ile Kurum'un yeterli olup olmadığı ve tüm finansal kurumları kapsayan çatı bir idari otoritenin gerekip gerekmediği konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Turkish Banking System has gone through many stages until it has become its current state. What happened in the past to present in Turkey and in the world financial markets has revealed the importance of financial market regulation and supervision. The Banking Regulation and Supervision Agency was established as an independent administrative authority with the aim of making the financial sector more effective, with the aim of making the financial sector more effective with the withdrawal from the financial area of the state and the private sector investors started to operate in this field and the financial sector's fragile structure was not included in the political ideas. The purpose of this study is to examine the situation related to the regulation and supervision of banking in the world and to examine the Banking Regulation and Supervision Agency in Turkey's organizational structure and functions. In addition, with the establishment of the Institution, what it brings to the management system and what effects it has and the issues of whether the institution is sufficient and whether a roof administrative authority covering all financial institutions is required is examined.