İş doyumu ile tükenmişlik arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik havalimanı işletmesinde bir araştırma
An investigation at airport management for determining the relationship between job satisfaction and burnout
- Tez No: 620336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TALİP AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Tükenmişlik, Havacılık, Havalimanı İşletmesi, Job Satisfaction, Burnout, Aviation, Airport Operator
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Havalimanı işletmeleri, hızla değişim göstermekte olan havacılık sektöründe havalimanlarının düzenli, emniyetli ve ekonomik olarak işletilmesinden sorumludur. Havalimanı işletmelerinin sorumluluklarını yerine getirebilmeleri adına birden fazla birim koordineli bir şekilde çalışır ve havalimanı işletme hizmetlerinde görev yapan her çalışan, havalimanı işleyişi için oldukça değerlidir. Bu çalışmanın temel amacı, havalimanı işletmesi çalışanlarının iş doyumu ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmaya yönelik analizler, Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi'nde görev yapan 368 çalışandan elde edilen geçerli 119 anket üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenilirlik düzeylerini gösteren Cronbach's Alpha değerleri yüksek çıkmıştır. Pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre de; içsel doyum ile duygusal tükenme arasında negatif yönlü, orta düzeyde bir ilişki (-,478) bulunmakta ve içsel doyum, duygusal tükenmedeki değişimlerin %22,8'ini açıklamaktadır. İçsel doyum ile duyarsızlaşma arasında negatif yönlü, orta düzeyde bir ilişki (-,429) bulunmakta ve içsel doyum, duyarsızlaşmadaki değişimlerin %18,4'ünü açıklamaktadır. İçsel doyum ile düşük kişisel başarı hissi arasında negatif yönlü orta düzeyde bir ilişki (-,448) bulunmakta ve içsel doyum, düşük kişisel başarı hissindeki değişimlerin %20,1'ini açıklamaktadır. Dışsal doyum ile duygusal tükenme arasında ise negatif yönlü orta düzeyde ilişki (-,472) bulunmakta ve dışsal doyum, duygusal tükenmedeki değişimlerin %22,2'sini açıklamaktadır. Dışsal doyum ile duyarsızlaşma arasında negatif yönlü orta düzeyde bir ilişki (-,428) bulunmakta ve dışsal doyum, duyarsızlaşmadaki değişimlerin %18,3'ünü açıklamaktadır. Dışsal doyum ile düşük kişisel başarı hissi ile arasında negatif yönlü zayıf düzeyde bir ilişki (-,319) bulunmakta ve dışsal doyum, düşük kişisel başarı hissindeki değişimlerin %10,2'sini açıklamaktadır. Sonuç olarak, iş doyumu alt boyutları ile tükenmişlik alt boyutları arasında negatif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Airport operators are responsible for the regular, safe and economic operation of airports in the rapidly changing aviation sector. More than one unit work in a coordinated manner in order to fulfill the responsibilities of airport operations and each employee working in airport operation services is highly valuable for operation of airport. The main purpose of this study is to determine the relationship between job satisfaction and burnout levels of airport employees. Statistical analysis were conducted with the valid 119 questionnaires from 368 employees working at Sabiha Gökçen Airport Operator. The Cronbach's Alpha values which show the reliability levels of the scales were found high in the study. According to the results obtained from the Pearson correlation analysis; intrinsic satisfaction was found to have a negative moderate level relationship (-.478) with emotional exhaustion and intrinsic satisfaction explains 22,8% of changes in emotional exhaustion. Intrinsic satisfaction was found to have a negative moderate level relationship (-.429) with depersonalization and intrinsic satisfaction explains 18,4% of changes in depersonalization. Intrinsic satisfaction was found to have a negative moderate level relationship (-.448) with reduced personal accomplishment and intrinsic satisfaction explains 20.1% of changes in reduced personal accomplishment. Extrinsic satisfaction was found to have a negative moderate level relationship (-.472) with emotional exhaustion and extrinsic satisfaction explains 22.2% of changes in emotional exhaustion. Extrinsic satisfaction was found to have a negative moderate relationship (-.428) with depersonalization and extrinsic satisfaction explains 18.3% of changes in depersonalization. Extrinsic satisfaction was found to have a negative weak level relationship (-.319) with reduced personal accomplishment and extrinsic satisfaction explains 10.2% of changes in reduced personal accomplishment. As a result, a negative correlation was found between job satisfaction sub-dimensions and burnout sub-dimensions.