Medya etik kuralları çerçevesinde Radyo Televizyon Üst Kurulu uygulamaları ve idari yargı kararları
The Radio and Television Supreme Council and administrative jurisdiction decisions in the frame of media ethics committee
- Tez No: 620483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız İdari Otoriteler, Etik, Medya Etiği, RTÜK, İdari Yargı Kararları, Independent Administrative Authority, Ethic, Media Ethics, RTUK, Administrative Adjudications
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Melikşah Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi“MEDYA ETİK KURALLARI ÇERÇEVESİNDE RADYO TELEVİZYON ÜST KURULU UYGULAMALRI VE İDARİ YARGI KARARLARI”Orhan Sami SEZGİN Melikşah Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Haziran 2016, 149 sayfa 1970'li yıllarda Kara Avrupası ülkelerinde hızla yaygınlaşan neoliberal politikaların sonucu olarak devlet ekonomiden elini ayağını çekmiş, özel teşebbüs piyasanın en önemli aktörü durumuna gelmiştir. Özelleştirme olarak adlandırdığımız devlet faaliyetlerinin kısıtlanması sürecinde özel uzmanlık gerektiren alanlarda gerekli olan denetleme ve düzenleme faaliyetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi Bağımsız İdari Otorite olarak adlandırılan özerk kurumlar eliyle gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de 1980'li yıllardan sonra ekonominin yeniden yapılandırılması çerçevesinde Türk İdari sistemimiz Bağımsız İdari Otoritelerle tanışmıştır. Radyo ve televizyon alanında; 20 Nisan 1994 yılında yürürlüğe giren 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ile Radyo Televizyon Üst Kurulu oluşturulmuştur. Etik kavramı; insanın sosyal hayatındaki, bireysel ve toplumsal ilişkilerinin temelini oluşturan kuralları ve değerleri, doğru ya da yanlış, iyi ya da kötü gibi ahlaki açıdan inceleyen bir felsefi yaklaşımdır. Medya etiği ise; görsel işitsel medya hizmet sağlayıcıların; mesleki gerekliliklerini yerine getirirken etik olarak adlandırılan ilke ve kurallara uymak zorunluluklarını ifade eder. Bu çalışmada, son yıllardaki görsel işitsel medya hizmet sağlayıcılarının yayın ilkeleri ihlallerine karşı Üst Kurul'un almış olduğu müeyyideler ve İdari Yargı kararları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis“THE RADIO AND TELEVISION SUPREME COUNCIL AND ADMINISTRATIVE JURISDICTION DECISIONS IN THE FRAME OF MEDIA ETHICS COMMITTEE”Orhan Sami SEZGİN Melikşah University Graduate School of Social Sciences Department of Common Law Master Program As the result of the neo-liberal policies that broaded in Continental Europe countries in 1970s, governments withdraw itselfs from economy and the private enterprises became the most important actors. At the process of restriction of states actions that we called as“privazitation”, to conduct the necessary auditing and checking actions that require expertise in these fields have begun to perform by the autonomous institutions named as Independent Administrative Authority. In our country, our Turkish Administrative System has faced with Independence Administrative Authorities in 1980's. protecting basic rights and freedom which is one of the field under the activities of IAA's has started to perform by the Radio and Television Supreme Council that has established after the enacted law on 20th April 1994 with code of 3984 and named with The Law about Radio and Televison Supreme Council. Ethics notion is a philosophic approach which examines the rules and worths that built the individual and social relations in humans social life, in the angles of morals such as ture or not, good or bad. But the media ethic expresses the obligations to rules and principles which named as Ethics of the visual and aural media service providers. In this paper, the legal basis of sanctions accepted by Supreme Council and Administrative Juristiction Decisions against the broadcasting principle breaches handled by the visual and aural media providers has studied comparatively.