6-10 yaş arası artikülasyon bozukluğu olan çocukların akademik becerilerinin normal öğrencilerle karşılaştırılması
Whether there is a relationship between their academic skills and the level of articulation of children in 6-10 age range who have articulation disorders
  1. Tez No: 620514
  2. Yazar: SÜMEYRA AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ KURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara artikülasyon testi, artikülasyon bozukluğu, akademik benlik kavram ölçeği, akademik beceri, Ankara Articulation Test, articulation disorders, academic self-concept scale, academic skill
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, 6-10 yaş arası artikülasyon bozukluğu olan çocukların akademik becerileri ile artikülasyon düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Artikülasyon bozukluğu olan 6-10 yaş arası 50 çocuk ile yine aynı yaşlarda artikülasyon bozukluğu olmayan 50 çocuğa Akademik Benlik Kavram Ölçeği, Ankara Artikülasyon Testi ve Ayrıntılı Değerlendirme Ölçeği kullanılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Artikülasyon bozukluğu olan öğrencilerin akademik başarıları incelendiğinde Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi ders programlarında belirlenen kazanımlar açısından artikülasyon bozukluğu olan öğrencilerin artikülasyon bozukluğu olmayan öğrencilere göre daha düşük akademik becerilere sahip olduğu görülmüştür. Sözel, Şekil-Uzay, Göz-El Koordinasyonu, Ziraat, Ticaret, İş Ayrıntıları, Müzik, Sosyal Yardım, Sosyal Bilimler ve Sayısal puanlar bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktadır. Artikülasyon bozukluğu olan öğrencilerin, Sözel ve Sayısal yetenek puanları ile Şekil-Uzay, Göz-El Koordinasyonu, Ziraat, Ticaret, İş Ayrıntıları, Müzik, Sosyal Yardım, Sosyal Bilimlere karşı ilgi puanları artikülasyon bozukluğu olmayan öğrencilere göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Elde edilen verilerde cinsiyet değişkenine göre tek farklılaşma Ankara Artikülasyon Testinde görülmektedir. Kız öğrencilerin Ankara Artikülasyon Testinden aldıkları puan anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Ankara Artikülasyon Testinden elde edilen puanların yaş değişkenine göre aralarında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Artikülasyon bozukluğu olan ilkokul öğrencilerinin akademik becerilerinde artikülasyon bozukluğu olmayan öğrencilere göre anlamlı bir farklılık bulunmuş olup bu farklılık gerekli eğitim-öğretimle geliştirilip düzeltilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research whether there is a relationship between their academic skills and the level of articulation of children in 6-10 age range who have articulation disorders. Academic Self-Concept Scale, Ankara Articulation Test and Detailed Assessment Scale are implemented to 50 children between ages of 6 and 10 who have articulation disorders and, 50 agemate children who have non-articulation disorders and obtained results are compared. When academic achievements of students who have articulation disorders are examined, it is showed that students who have articulation disorders have lower academic skills than students who have non-articulation disorders in terms of the gains identified in curriculums of Turkish, Mathematics and Life Science. There are statistically significant difference between groups in point of Linguistic, Shape-Space, Eye-Hand Coordination, Agriculture, Trade, Job Details, Music, Social Aid, Social Science and Numerical Scores. It is discovered that scores of students who have articulation disorders which are Linguistic and Numerical skills and, interest against Shape-Space, Eye-Hand Coordination, Agriculture, Trade, Job Details, Music, Social Aid, and Social Science are lower than students who have non-articulation disorders. The only differentiation in comparison with gender variable is seen in Ankara Articulation Test. It is found that female students'score from Ankara Articulation Test is significantly lower. It is showed that there is no significantly difference between scores obtained from Ankara Articulation Test according to age variable. Conclusion: It is showed that whether there is a significant difference in primary school students'academic skills that have articulation disorders according to students who have non-articulation disorders, this differentness should be developed and improved with necessary educational system.