Kütahya Belediyesi Mustafa Yeşil Kütüphanesi 24227 numaralı şiir mecmuası: Sefînetü'l-Esrâr (inceleme-metin)
A manuscript collection of poetry numbered 24227 found in Kütahya Municipality Mustafa Yeşil Library: Sefînetü'l-Esrâr (analysis-edition of text)
- Tez No: 620769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Alevî-Bektaşî, Sefînetü'l-Esrâr, Classical Turkish Literature, Majmua, Alevî-Bektashi, Sefînetü'l-Esrâr
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
Klasik Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan mecmuaların kültür, sanat ve edebiyat dünyamıza katkısı oldukça fazladır. Kaynak konumundaki bu tür eserlerde; tanınmış veya tanınmamış birçok şairin gün yüzüne çıkmamış şiirleri bulunabilir ya da daha önce tezkirelerde adına rastlanmamış birçok şair karşımıza çıkabilir. İçinde seçme şiirlerin bulunduğu bir tür antoloji niteliğindeki bu mecmualar, özellikle yazıldıkları dönemde yaşayan insanımızın zihniyetini, edebiyat zevkini ve hissiyatını yansıtmaları açısından son derece öneme sahiptir. İncelememize konu olan bu eser, Kütahya Belediyesi Mustafa Yeşil Kütüphanesi 24227 demirbaş numarası ile kayıt altına alınmış, Sefînetü'l-Esrâr adlı bir Bektaşî mecmuasıdır. Hz. Ali ve Ehl-i Beyt methiyeleri, Hz. Hüseyin ve Kerbela mersiyeleri başta olmak üzere klasik Türk şiirinin birbirinden kıymetli örneklerini ihtiva etmektedir. 13. ile 19. yüzyıllar arasında yaşamış Seyyid Nesimî, Şah Hatâyî, Kaygusuz Abdal gibi çoğunluğu Alevî-Bektaşî-Hurufî olan şairlerin yanında; isimleri yüzyıllar boyunca en önde gelen divan edebiyatının meşhur şairleri Fuzulî, Nedim, Ruhî, Şeyh Gâlib gibi sanatçıların da şiirleri mevcuttur. Çalışmamız giriş kısmı ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında mecmuaların Türk edebiyatında önemine dair bilgi verilmiştir. Birinci bölümde araştırmamıza konu olan mecmuanın şekil ve muhteva bakımından incelemesi yapılmış, metin tesisinde izlenilen yol ana hatlarıyla belirtilmiş ve mecmuada yer alan şairlerin kısa biyografileri verilmiştir. İkinci bölümde ise mecmuanın divanlar ile karşılaştırılmış, transkripsiyon alfabesi ile gösterilmiş metin kısmı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The majmuas which have an important place in classical Turkish literature contribute to our world of culture, art and arts. In such works as source, many poets of famous or unrecgonized poets can be found or there may be many poets who have never been mentioned before in poet biographies. These majmuas, which are a kind of anthology with selected poems, are extremely important in terms of reflecting the mentality, literary taste and emotion of the poeple living in the period they are written. This work, which is the subject of our study is a Bektashi majmua named Sefînetü'l-Esrâr which is recorded with the inventory number of 24227 in the Mustafa Yeşil Library of the Kütahya Municipality. It includes the most valvable examples of classical Turkish poetry espicially Hz. Ali and Ehl-i Beyt eulogy, Hz. Hüseyin and Kerbela elegiacs. In addition to the poets who lived between the 13th and 19th centuries, such as Seyyid Nesimî, Shah Hatayî, Kaygusuz Abdal the majority of which are Alevî-Bektashi-Hurufî; the famous poets of the leading classical literature for centuries have poems such as Fuzulî, Nedim, Ruhî and Sheikh Gâlib. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, information about importance of majmuas in the Turkish literature is given. In the first chapter, the material and the content of the majmua were examined, the path followed in the text facility is outlined and short biographies of the poets are given in the majmua. In the second part, there is the text section of the majmua which is compared with the divans and shown with the transcription alphabet.