Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüs alanı ve çevresindeki hypericum perforatum (Sarı kantaron)'dan izole edilen fungusların moleküler karakterizasyonu
Molekular characterization of fungi isolated from hypericum perforatum in Ondokuz Mayıs University campus area and its surrounding
  1. Tez No: 620840
  2. Yazar: GULSINA BAIALIEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum, endofitik mikroorganizmalar, in vitro çoğaltımı, Hypericum perforatum, endophytic microorganisms, in vitro propagation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bitkiler birçok biyomolekülü üretme potansiyelleri nedeniyle ilgiyi üzerine çeken organizmalardır. Bu bileşiklerin birçok alanda önemli kullanımı söz konusudur. Yapılan çalışmalar bitkilerle yakın ilişki halinde yaşayan organizmalar olan fungusların ve bakterilerin hem birlikte hem de bitkilerden bağımsız olarak birçok önemli biyomolekülü üretebildiğini de gösterilmiştir. Son yıllarda giderek artan çevre kirliliği ve artan kirliliğin bertarafı için yapılması gerekenler sürdürebilirlik konusundaki tartışmaların gündeme taşımıştır. Bu bağlamda bitkiler ve onların yakın dostu olan funguslar ve bakteriler çok önemli bir kapasiteyi barındırmaktadır. Bitki ve fungusların birlikte faaliyeti toprağın iyileştirilmesi sürecine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bakımdan sürdürebilirlik açısından önemlidirler. Çevreyle dost teknolojiler (organik tarım, biyoremediasyon, biyoleaching, biyoprosessing, biyomining ve biyogübre vd.) geliştirmek açısından da söz konusu kapasite giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüs alanı ve çevresinden toplanan Hypericum perforatum bitkilerin kök bölgesinden endofitik ve rizosfer florasına ait funguslar izole edilmiştir. Gruplandırılan örneklerden seçim yapılarak bazılarının rDNA-ITS gen filogenisi ile grupların hangi organizmalar ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Hypericum perforatum'dan izole edilen 19 endofitik funguslarının morfolojik, moleküler karakterizasyonu yapılmıştır. 13'ü Fusarium cinsine ait olan endofitik fungusa, 5'inin Diaporthe cinsine ait endofitik fungusa ve 1'inin Ilyonectria torresensis türü ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bitkilerle birlikte toplanan tohumlar kullanılarak söz konusu organizmaların çimlenme ve gelişmeye olan etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. H. perforatum tohumları kullanılarak in vitro çoğaltımı için, bitkinin tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine etkili parametreler belirlenmiştir. Uygun bir yöntem yardımıyla tohum çimlenmesi ve fide gelişmesi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Plants are the organisms that attract attention because of their potential to produce many biomolecules. These compounds are of considerable use in many areas. Studies have shown that fungi and bacteria, organisms living in close relationship with plants, can produce many important biomolecules both together and independently of plants. In recent years, increasing environmental pollution and the need to be done for the elimination of increasing pollution have led to discussions on sustainability. In this context, plants and their close friend fungi and bacteria have a very important capacity. The joint activities of plants and fungi make significant contributions to the soil improvement process. In this respect, they are important in terms of sustainability. This capacity is also gaining importance in terms of developing environmentally friendly technologies (organic farming, bioremediation, bioleaching, bioprocessing, biomining and biofuels etc.). In this study, the fungi of endophytic and rhizospheric flora were isolated from the root area of Hypericum perforatum plants collected from the campus area of Ondokuz Mayıs University. By selecting from the grouped samples, some organisms were found the groups to be related according to rDNA-ITS gene phylogeny morphological, molecular characterization of 19 endophytic fungi isolated from Hypericum perforatum was performed. 13 of them were found to be related to endophytic fungus belonging to genus Fusarium, 5 to belonging to genus Diaporthe and 1 to species Ilyonectria torresensis. The effects of these organisms on germination and growth were determined by using the seeds collected with plants. For in vitro propagation using H. perforatum seeds, effective parameters on seed germination and seedling growth of the plant were determined. Seed germination and seedling growth was carried out with a suitable method.