Kırgız Akını Cenicok'un hayatı, şiirleri ve sanatı
Kyrgyz Akin Cenicok's life, poems and art
- Tez No: 621018
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırgız halk edebiyatı, Kırgız halk şairleri, Cenicok, Kırgız Türkçesi, metin aktarma, Kyrgyz folk literature, Kyrgyz folk poets, Cenicok, Kyrgyz Turkish, text transfer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu tezde Kırgız halk edebiyatının önemli halk şairlerinden olan Cenicok'un (Ötö Kökö Oğlu) hayatı, şiirleri ve sanatı hakkında bilgi verilmiştir. Cenicok'un şiirleri Kırgız Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Bu şiirler muhteva, dil ve üslup, edebî sanatlar bakımından incelenmiştir. Böylece Türk lehçeleri alanındaki araştırmalara bir kaynak daha eklenmiştir. Bu çalışmada Kırgız şair Cenicok'un şiirleri ile şair üzerine ve Kırgız halk edebiyatı üzerine yapılmış çalışmalar esas alınmıştır. Şairin hayatı, edebî kişiliği, şiirleri hakkında kaynaklar tespit edilmiş, bu kaynaklar ışığında şairin biyografisi, sanatı ve şiirlerinin muhtevası ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, information is given about the life, poems and art of Cenicok (Ötö Kökö Oğlu), one of the important folk poets of Kyrgyz folk literature. Cenicok's poems were transferred from Kyrgyz Turkish to Turkey Turkish. These poems are examined in terms of content, language and style and literary arts. Thus, another source was added to the researches in the field of Turkish dialects. In this study, the poems of Kyrgyz poet Cenicok and the studies on Kyrgyz folk literature were taken as a basis. The sources of the poet's life, literary personality and poems have been determined and in the light of these sources the poet's biography, art and content of his poems have been reviewed.