İzmir ili Çeşme ilçesi ortaokulları 7.ve 8.sınıf öğrencilerinin teknoloji ve tasarım dersine ilişkin görüşleri
The opinions of the 7th and 8th grade students on the technology and design course of İzmir province Çeşme district
  1. Tez No: 621068
  2. Yazar: ŞAFAK ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELDA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Eğitim ve Öğretim, Crafts, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji ve Tasarım, Ürün Dosyası, Günlük Tutma, Technology and Design, Product File, Journaling
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çocuklarımızın kazanması gereken bilgi, beceri ve tutumlar farklıdır. Araştırmalar çocuklarımızın yaşayacağı zamanın en belirgin özelliğinin başkalarının ürettiklerini kopyalamak olmadığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Gözlem, sorgulama, araştırma, değerlendirme ve yaratıcık gibi tasarım ve teknoloji için gereken zihinsel süreçleri yeterince aktif hale getirmeyen tekdüze çalışmalarla, sadece el becerisini geliştiren yaklaşımlarla yarının dünyasında yaşayacak insanların beklentilerini karşılamak mümkün değildir. Bu amaçla çocuklar ihtiyaçlar ortaya çıkmadan tahmin etme ve farklı sorunları yakalama, bunları yaratıcı çözümler geliştirme, tasarım haline getirme, tasarım üretim aşamalarını belirleme ve üretme becerisi kazanmalıdır. Tüm bu araştırmada Teknoloji ve Tasarım Dersi gelecek nesillerin yaşayacakları çağın ihtiyaçlarına cevap vermesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın amacı ortaokullarda okutulan Teknoloji ve Tasarım dersine öğrencilerin düşünce ve yorumlarını almak ve bir sonuca varmaktır. Araştırmanın çalışma evrenini İzmir ili, Çeşme ilçesinde bulunan resmi ve özel ortaokulların 7. ve 8. sınıflarında okuyan öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini 90 öğrenci oluşturmuştur. Anket tekniğiyle elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmanın bulgularında elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir; Öğrenciler dersin güzel olduğunu ancak bazen tasarım yaparken gerek orjinal tasarım için düşünmede gerekse de tasarımın yapımında problemlerle karşılaştığını belirtmektedir. Öğrenciler hayal gücünü geliştirmesi, farklı ürünler ortaya çıkarılması, özgüvenlerini geliştirmesi açısından dersi severken günlük tutma ve ürün dosyası hazırlama noktalarında zorlandıklarını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
The knowledge, skills and attitudes our children need to gain are different. Research reveals the fact that the most obvious feature of the time our children will experience is not to copy what others produce. Observation, inquiry, research, evaluation and active as the mental processes required for design and Technology who do not make enough yaraticik monotonous work with manual approaches for improving the skill of tomorrow to meet the expectations of the people are not able to live in the world. To this end, children should have the ability to predict and capture different problems before needs arise, develop creative solutions, design them, determine and produce design production stages. In all of this research, the technology and Design Course is intended to respond to the needs of future generations. The aim of this research is to take the students ' thoughts and comments on the technology and Design course taught in secondary schools and to come to a conclusion. The working universe of the research is based on the 7th grade of the public and private secondary schools in Çeşme, Izmir province. and 8. students studying in their classrooms have formed. The sample of the study consisted of 90 students. The results were reached by analyzing the data obtained by the survey technique. The results in the findings of the research can be summarized as follows; The students state that the course is beautiful, but sometimes they encounter problems both in thinking about the original design and in making the design. Students say that while they love the lesson in terms of developing their imagination, revealing different products, developing their self-confidence, they have difficulty in keeping a diary and preparing a product file.