Pnömoni tanılı 6 ay-4 yaş grubu hastalarda kandaki iskemi modifiye albümin düzeyinin incelenmesi
Investigation of the level of ischemia modified album in the blood at 6 month-4 year old patients whom diagnosed with pneumonia
- Tez No: 621094
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH SOLMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pnömoni, İskemi Modifiye Albümin, IMA, enfeksiyon, ROC eğrisi, Pneumonia, Ischemia Modified Albumin, IMA, infection, ROC curve
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Pnömoni ülkemizde ve dünyada çocuk yaş grubunun önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Hastalık tanısı ağır olgular dışında öykü ve fizik muayene ile konulabilmektedir. Beyaz küre sayısı, mutlak nötrofil sayısı, eritrosit sedimentasyon hızı, C-reaktif protein ve prokalsitonin laboratuvarda kullanılan markerlardır. İskemi Modifiye Albümin (IMA) Hipoksi, asidoz, serbest bakır ve demire maruz kalma, membran harabiyeti ve serbest radikal hasarı gibi durumlar sırasında albüminin yapısıda medyana gelişen değişiklikler neticesinde ortaya çıkar. Pulmoner emboli, son dönem böbrek hastalıkları, serebrovasküler sistemin iskemileri, akut mezenterik iskemi, diyabetes mellitus, periferik damar hastalıkları ve enfeksiyonlar gibi durumlarda artış gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmamızda da pnömoni hastalarında IMA düzeylerinin ve hastalık tanısındaki yerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma vaka kontrol tipinde çalışma olup toplam 88 katılımcı (44 hasta ve 44 kontrol) ile gerçekleştirilmiştir. Hasta grubu acil servis ve polikliniğe başvuran 6 ay-4 yaş arasında olup klinik ve radyolojik değerlendirmeler sonucu pnömoni tanısı alan çocuklardan oluşmuştur. Kontrol grubu hastaneye iştahsızlık vb. şikayetler ile başvurup laboratuvar ve radyolojik incelemeler sonrasında tamamen sağlıklı saptanan çocuklardan oluşmuştur. Analizler SPSS programı ile yapılmış olup Kikare, Mann Whitney U ve Spearman testleri kullanmıştır. Hasta grubunda CRP, Beyaz küre ve Nötrofil sayıları ile IMA düzeyleri kontrol grubundan daha yüksek bulunmuştur. ROC eğrisine göre hastalık tanısı için eşik değer 5 alındığında IMA'nın sensitivitesi ve spesifitesi %97'nin üzerinde bulunmuştur. IMA düzeyi ile CRP, Beyaz küre, Lenfosit ve Nötrofil sayıları arasında anlamlı düzeyde bir korelasyon bulunamamıştır. Çalışmamız sonuçlarına göre diğer enfeksiyon belirteçleri ile korelasyon gözlenmemesine rağmen özellikle 5 IU/ml'nin üzerindeki IMA değerleri pnömoni tanısında yol gösterici olabilir. IX
Özet (Çeviri)
Pneumonia is one of the leading causes of death for children in our country and in the world. The diagnosis of the disease can be made by history and physical examination, except in severe cases. White blood cell count, absolute neutrophil count, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein and procalcitonin are the markers used in the laboratory. Ischemia Modified Albumin (IMA) occurs as a result of changes in the structure of albumin to the media during hypoxia, acidosis, exposure to free copper and iron, membrane destruction and free radical damage. IMA has been shown to increase in cases of pulmonary embolism, end-stage renal disease, cerebrovascular ischemia, acute mesenteric ischemia, diabetes mellitus, peripheral vascular diseases and infections. In this study, we aimed to investigate IMA levels and its role in the diagnosis of pneumonia patients. This case control study was conducted with 88 participants (44 patients and 44 controls). The patient group consisted of children who were admitted to the emergency department and outpatient clinic between the ages of 6 months and 4 years and diagnosed as pneumonia as a result of clinical and radiological evaluations. The control group consisted of children who were admitted to the hospital with complaints of loss of appetite, and were found to be completely healthy after laboratory and radiological examinations. The analyzes were performed with SPSS program and Chisquare, Mann Whitney U and Spearman tests were used. CRP, White blood cell count and Neutrophil counts and IMA levels were higher in the patient group than in the control group. The sensitivity and specificity of IMA was found to be over 97% when the threshold value for the diagnosis of disease was taken as 5 according to the ROC curve. There was no significant correlation between IMA levels and CRP, White blood cell count, Lymphocyte and Neutrophil counts. XIAccording to the results of our study, although there is no correlation with other infection markers, especially IMA values above 5 IU/ml may be helpful in the diagnosis of pneumonia.