Endofit bakteriler ve arbusküler mikorizal fungusun biberde bakteriyel leke hastalığı ve bazı bitki gelişim parametrelerine etkisi
Effect of endophytic bacteria and arbuscular mycorrhizal fungi on bacterial spot disease of pepper and some plant growth parameters
- Tez No: 621136
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKKÖPRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, Mikoriza, PGPR, Xanthomonas euvesicatoria, Pepper, Mycorrhizal, PGPR, Xanthomonas euvesicatoria
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, Arbusküler Mikorizal Fungus (AMF) Glomus mosseae ve iki rizobakterinin (Pseudomonas fluorescens WCS365 ve Pseudomonas sp. V31Y4) tek ve ikili uygulamalarının bitki büyüme parametreleri, klorofil, fosfor içeriği ve bakteriyel yaprak lekesi hastalığı (Xanthomonas euvesicatoria-Xe) üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Biber cv. Demre tohumları, iklim odasında AMF inokule edilmiş steril torf yetiştirme ortamına ekilmiştir. Rizobakteriler, biber fidelerine içirme yöntemi ile iki farklı dönemde uygulanmıştır. Patojen yapraklara püskürtülerek inokule edilmiştir. Hastalığın şiddeti çalışma sonunda 1-6 skalası yardımıyla değerlendirilmiştir. Biyolojik savaş elemanlarının hem tek hem de çift olarak uygulanmalarının bitki gelişimini olumlu yönde etkilediği gözlenmiştir. AMF ile yapılan uygulamanın kök yaş ağırlığını arttırdığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, AMF ve WCS365'in tek ve birlikte uygulamalarının P içeriğini arttırdığı belirlenmiştir. Tüm biyolojik savaş elemanları klorofil içeriğini kontrol gruplarına göre attırmıştır. AMF'nin kök kolonizasyonu patojen kombinasyonları ile azalmıştır, buna karşılık WCS365 uygulaması mikorizal kolonizasyonu arttırmıştır. Bakteri uygulamaları, hastalık şiddetini baskılamada AMF uygulamasından daha başarılı olmuş, fakat en başarılı sonuç AMF+WCS365+Xe'in üçlü uygulama grubundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of the single and dual inoculations of Arbuscular Mycorrhizal Fungus (AMF) Glomus mosseae and two rhizobacteria (Pseudomonas fluorescens WCS365 and Pseudomonas sp. V31Y4) on the growth parameters, chlorophyll, phosphorus content, and the bacterial leaf spot disease (Xanthomonas euvesicatoria-Xe) of The seeds of pepper cv.“Demre”was sowed in sterile peat growing medium amended with AMF in the climate chamber. Rhizobacteria were applied to pepper seedlings in two different periods by drenching method. The pathogen inoculated on the leaves by spraying. 1-6 scales measured disease severity at the end of the study. The pepper. It has been observed that both single and double applications of biological control elements affect plant growth positively. The treatment with AMF was also found to have higher root fresh weight. However, it was found that single and dual applications of AMF and WCS365 increased P content compared to control plants. The chlorophyll content was higher than controls groups in pepper plants in all application of biological control elements. Root colonization of the AMF isolate decreased in combinations with the pathogen but increased in inoculation with WCS365. Single bacteria applications were more effective than AMF application in suppressing the disease severity; also AMF+WCS365+Xe triple combination was found to be more successful efficacy than all application groups.