Sağlık sektörü çalışanlarının mutlulukları üzerine bir araştırma: Bir üniversite hastanesindeki pilot çalışma
A research on the happiness of health sector employees. Pilot study at a university hospital
  1. Tez No: 621135
  2. Yazar: SİNEM BAYTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ YÜKSEKBİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, İşe İlişkin Duyuşsal İyi Oluş, Sağlık Personeli, Memnuniyet, Çalışma Listesi, Happiness, Job-Related Affective Well-Being, Health Employee, Working Conditions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada üniversite hastanesinde çalışan sağlık personellerinin bireysel mutluluk ve işyeri mutluluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma hayatının kişinin gündelik hayatı içerisinde oldukça büyük bir kısmı kapsadığı yadsınamaz bir gerçektir. Kişilerin hayatında bu kadar önemli bir yerde olan iş yaşamının ve buradaki mutluluğun analiz edilmesinin katkısı oldukça büyüktür. Sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlık personellerinin mesleki yeterliliğinin yanında performans kapasitesine de katkı veren bir iş yaşamı ortamının sağlanması ile mümkündür. Sağlık personellerinin iş doyumu ve memnuniyet düzeylerinin yüksek olması, işyerinde mutlu olmaları, enerjilerini sadece sağlık hizmeti kalitesinin arttırılmasında harcamalarını sağlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmada sağlık çalışanlarının mutlulukları üzerine bir araştırma yapılmıştır. Çalışmaya İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalında çalışan 150 sağlık çalışanı katılmıştır. Veri toplamada, Oxford Mutluluk Ölçeği ve İşe İlişkin Duyuşsal İyilik Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlara göre; mutluluk ve duyuşsal iyi oluş puanlarının ortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Kadınların erkeklere göre anlamlı bir şekilde olumsuz duygularının daha yüksek olduğu ve duyuşsal iyi oluş düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Yaşlı bireylerin, gençlere göre mutluluk ve iyi oluş düzeylerinin yüksek olduğu, evli bireylerin, bekarlara göre daha fazla mutluluk algısına sahip olduğu, bir ve iki çocuğa sahip bireylerin olmayanlara göre mutluluk algılarının daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Çalışma süresine göre, eğitim düzeyine, aile şekline, çalışma pozisyonuna, gelir düzeyine göre mutluluk ve iyi oluş algısında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sağlık çalışanlarının söz konusu demografik değişkenlere göre mutluluk ve iyi oluş düzeyleri göz önünde bulundurulduğunda, personel seçimi, görevlendirme, kariyer, eğitim ve gelişim süreçlerinde bu faktörlerin değerlendirilmesi fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the individual happiness and workplace happiness of health personnel working in university hospital. It is an undeniable fact that working life encompasses a large part of one's daily life. The analysis of business life and happiness, which has such an important place in people's lives, has a great contribution. Effective provision of health services is possible by providing a working life environment that contributes to the performance capacity of health personnel as well as their professional competence. The high level of job satisfaction of the health personnel, being happy in the workplace ensures that they spend their energy only in improving the quality of health care. In this direction, a study was conducted on the happiness of health workers. 150 healthcare professionals working in the Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Istanbul University participated in the study. Oxford Happiness Scale and Job-Related Affective Well- Being Perception Scale were used to collect data. According to the results; happiness and job-related affective well-being scores were found to be above average. It was determined that women had significantly higher negative emotions and low levels of affective well-being than men. It was found that older individuals had higher levels of happiness and well-being compared to young people, married individuals had more perception of happiness than single people and happiness perceptions of individuals with one and two children were better than those without. No statistically significant difference was found in the perception of happiness and well-being according to working time, education level, family shape, working position, income level. Considering the level of happiness and well-being of health workers according to these demographic variables, it will be beneficial to evaluate these factors in personnel selection, assignm9ent, career, training and development processes.