Yönetici hemşirelerin iş stres düzeyleri ve çatışma yönetim stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between nurse manager's job stress levels and conflict management styles
  1. Tez No: 621163
  2. Yazar: ALİ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KANTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: çatışma yönetim stili, hemşire, iş stresi, stres, yönetici, conflict management style, manager, nurse, stress, work stress
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yönetici hemşirelerin iş stres düzeyleri ve astlarıyla yaşadıkları çatışmada kullandıkları çatışma yönetim stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Araştırma Isparta ilinde hizmet veren bir üniversitesi hastanesi, bir şehir hastanesi, bir kamu hastanesi ve üç özel hastanede yönetici olarak çalışan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan, veri toplama sürecinde izinli veya raporlu olmayan 100 yönetici hemşire ile yürütülmüştür. Verilerinin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu, İş Stres Ölçeği Formu ve Rahim Örgütsel Çatışma Envanteri II-B formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 20,0 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans ve yüzdelik, korelasyon kullanılmıştır. Bulgular: Yönetici hemşirelerin iş stres düzeyi puan ortalaması 2,40±0,51 olduğu, iş stres düzeyi sınıflamasına göre bu ortalama;“sağlık ve verimlilik açısından en elverişli stres”olan“D”grubuna karşılık geldiği saptanmıştır. Yönetici hemşirelerin astları ile yaşadıkları çatışmalarda kullandıkları stillerin puan ortalamalarında en sık 3,12±0,73 ile kaçınma stilini, en az 1,54±0,38 ile bütünleştirme stilini kullandıkları belirlenmiştir. Yönetici hemşirelerin iş stres düzeyleri ve astlarıyla ile yaşadıkları çatışmaların yönetim stilleri puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Yönetici hemşirelerin iş streslerinin sağlık ve verimlilik açısından en uygun düzeyde oldukları belirlenmiştir. Yönetici hemşirelerin astlarıyla çatışmalarında en çok kaçınma stilini, en az bütünleştirme stilini kullandıkları saptanmıştır. Yönetici hemşirelerin iş stres düzeyleri ile astları ile çatışmalarında kullandıkları çatışma yönetimi stilleri arasında ilişkinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between job stress levels and the conflict management styles used by the nurses in their conflict with their subordinates. Method: The research was carried out with 100 administrative nurses working as a manager in a university hospital, a city hospital, a public hospital and three private hospitals serving in the province of Isparta, volunteering to participate in the research, not permitted or not in the data collection process. In collecting data; Personal Information Form, Job Stress Scale Form and Uterus Organizational Conflict Inventory II-B form were used. The data were analyzed with SPSS 20.0 statistical package program. Frequency, percentage and correlation were used in the analysis of the data. Results: The average job stress level score of executive nurses is 2.40 ± 0.51, according to the job stress level classification, this average; it was found to correspond to the“D”group, which is“the most favorable stress in terms of health and efficiency”. It was determined that the styles used by the manager nurses in their conflicts with their subordinates mostly used avoidance style with 3.12 ± 0.73 and integration style with at least 1.54 ± 0.38. It was determined that there was no significant relationship between the job stress levels of the manager nurses and their subordinates and their management styles score averages. Conclusion: It was determined that the job stresses of the manager nurses were at the most appropriate level in terms of health and productivity. It was determined that the nurses used the most avoiding style and the least integrating style in their conflicts with their subordinates. It was determined that there was no relationship between job stress levels and the management styles used by the nurses in their conflicts with their subordinates.