Fen eğitiminde 'Jigsaw' tekniğinin öğrenci başarısı ve derse karşı tutuma etkisi
The effect of 'Jigsaw' technique in science education andstudents on course
- Tez No: 621165
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Jigsaw Tekniği, İşbirlikli Öğrenme, Öğrenci Tutumu, Science Education, Jigsaw Technique, Cooperative Learning, Student
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada 7. Sınıf Fen Bilimleri dersinde Jigsaw yöntemi ile anlatılacak derslerin, öğrencilerinin akademik başarılarını etkileme düzeyini belirlemek, geleneksel yöntemle elde edilen başarıyla karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla Ankara ilinin Çankaya ilçesinde 7. Sınıf Fen Bilimleri eğitimi alan 40 öğrencilik bir araştırma grubu, seçkisiz örneklem belirleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Öğrenciler deney ve kontrol grupları olmak üzere 20'şerli iki gruba ayrılmıştır. Grupların oluşturulmasında olabildiğinde birbirine denk gruplar olmasına dikkat edilmiştir. Deney grubuna Jigsaw yöntemiyle, kontrol grubuna ise geleneksel yöntemle Vücudumuzda Sistemler konusu, altı haftalık bir program kapsamında anlatılmıştır. Derslerin başlangıcında öğrencilere ön test uygulanmış, ders anlatılmadan önceki başarı düzeyleri belirlenmiştir. Altı hafta boyunca ders verilmiş, eğitimin bitiminde son test uygulanmış ve puanları hesaplanmıştır. Ön test ve son test uygulamalarından elde edilen puanlar karşılaştırıldığında, Jigsaw yöntemi kullanılarak eğitim verilen deney grubunun akademik başarı düzeyinin, geleneksel yöntemle ders anlatılan kontrol grubunun akademik başarı düzeyinden çok daha yüksek olduğu, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın bulunduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğrencilerin Fen Bilimleri dersine yönelik tutumlarında ise Jigsaw yöntemi ile geleneksel yöntem arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the level of affecting the academic success of the students, which will be taught with the Jigsaw method in 7th grade Science education, and to compare them successfully with the traditional method. For this purpose, a research group of 40 students, who received 7th grade science education in Çankaya district of Ankara province, was formed by random sampling method. The students are divided into two groups, each consisting of 20 experimental and control groups. Attention has been paid to ensure that there are identical groups whenever possible. The subject of Systems in Our Bodies by Jigsaw method to the experimental group and the traditional method to the control group is explained within the scope of a six-week program. At the beginning of the lessons, pre-test was applied to the students and their success levels were determined before the lesson was explained. Lessons were given for six weeks, post-test was applied at the end of the training and the scores were calculated. When the scores obtained from the pre-test and post-test applications were compared, it was found that the academic success level of the experimental group that was trained using the Jigsaw method was much higher than the academic success level of the control group, which was taught with the traditional method, and there was a statistically significant difference between them. No significant difference was found between the Jigsaw method and the traditional method in the attitudes of the students towards the science course.