Anemi hastalarında endoskopi ve kolonoskopi sonuçlarının hasta yaş gruplarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of endoscopy and colonoscopy results in anemia patients according to patient age groups
- Tez No: 621251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİR FURKAN ÇAĞIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Anemi, endoskopi, kolonoskopi, ileri yaş, kanser, Anemia, endoscopy, colonoscopy, old age, cancer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş: Bu çalışma ile anemi saptanan hastalarda yapılan endoskopi ve kolonoskopi sonuçlarına göre gastrointestinal sistem lezyonlarının anemi etyolojisindeki oranlarına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya 1 Ocak 2013 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Erişkin Gastroenteroloji kliniğine başvuran 18 yaş üstü, çeşitli nedenlerle bakılan hemogram sonucu ile anemi tanısı konulan, endoskopi ve kolonoskopi yapılmış hastalar dâhil edildi. Hasta verileri hasta sonuçlarının bilgisayar otomasyon sisteminden geriye dönük taranması ile elde edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 189 hastadan; 93'ü kadın, 96'sı erkekti. Bu hastaların 99'u (%52.4) 65 yaşın altında, 90'ı (%47.6) ise 65 yaş ve üzerindeydi. Hastaların arasında en düşük yaş 20, en yüksek yaş ise 91 olup yaş ortalaması 61.02 olarak hesaplandı. Bu hastalar için bakılan tam kan sayımında en düşük hemoglobin değeri 3.3 g/dl, en yüksek hemoglobin değeri 12.8 g/dl olarak ölçülmüş olup ortalama hemoglobin değeri 9.72 g/dl olarak hesaplandı. Bu 189 hastaya yapılan endoskopide 173'ünde (%91.5) benign, 9'unda (%4.8) malign ve 7'sinde (%3.7) ise kanamalı görüntü elde edilmiştir. Hastalara daha sonra yapılan kolonoskopide ise 132'si (%69.8) normal, 26'sı (%13.8) benign, 21'i (%11.1) malign, 10'unda (%5.3) ise kanamadan dolayı odak tespiti yapılamamıştır. Çalışmadaki malign hastalar yaş ve cinsiyete göre birlikte değerlendirildiğinde 65 yaş altı kadın hastaların 4'ünde (%2.1), erkek hastaların ise 11'inde (%5.8) malign hastalık tespit edilmiştir. 65 yaş üzerindeki hasta grubunda ise kadın hastaların 5'inde (%2.6), erkek hastaların ise 10'unda (%5.3) malign hastalık tespit edilmiştir. Malignite tespit edilen hastaların cinsiyete göre dağılımında 21'i (%11.1) erkek ve 9'u (%4.7) ise kadındır. Çalışamada toplam 30 (%15.8) hastada malign hastalık tespit edilmiş olup en sık görülen malign hastalık ise 20 (%10.6) hasta ile kolorektal kanser olmuştur. Sonuç: Anemi tespit edilen hastalarda endoskopi ve kolonoskopinin yapılması etyolojinin saptanması açısından çok önemlidir. Anemi tespit edilen ileri yaş hastalar malign hastalıklar açısından mutlaka taranmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: According to the results of endoscopy and colonoscopy performed in patients with anemia in this study, a study was conducted on the rates of anemia etiology in gastrointestinal system lesions. Material and Method: Patients over 18 years of age who were admitted to Inonu University Turgut Ozal Medical Center Adult Gastrenterology Clinic between January 1, 2013 and January 1, 2019, who were diagnosed with anemia as a result of complete blood counts (CBC's) conducted for various reasons, and who undervent endoscopy and colonoscopy evaluations were included in this study. Patient results were scanned retrospectively from the computer automation system and patients' data was obtained. Results: Of the 189 patients included in the study; 93 were female and 96 were male. 99 (52.4%) of these patients were under, and 90 (47.6%) were above the 65 years in age. Among the patients, the youngest was 20 and the oldest was 91 years old, and the average age was calculated as 61.02. As a result of the CBC's examined in these patients, the lowest hemoglobin was measured as 3.3 g/dl, the higher hemoglobin was 12.8 g/dl and the average hemoglobin was calculated as 9.72 g/dl. 173 (91.5%) benign, 9 (4.8%) malignant, and 7 (3.7%) bleeding images were obtained in the endoscopy evaluations of these patients. In the colonoscopy imaging of the patients, 132 (69.8%) were assessed as normal, 26 (13.8%) as benign, 21 (11.1%) as malignant and in 10 (5.3%) patients bleeding was not detected. When patients suffering from malignant pathologies were evaluated according to age and gender, 4 (2.1%) of female and 11 (5.8%) of male patients were detected under the age of 65. In the group of patients over 65 years in age, malignancy was observed in 5 (2.6%) of female patients and 10 (5.3%) of male patients. Twenty one (11.1%) of malignant patients are male and 9 (4.7%) are female. In the present study, 30 (15.8%) patients had malignancy and the most common malignancy was colorectal cancers with 20 (10.6%) patients. Conclusion: Endoscopy and colonoscopy is of great significance in determining the etiology in patients with anemia. Patients with anemia should be screened for malignant diseases.