Acil servise gelen svo tanısı alan hastalarda; Ck-mb, troponin-t, b12 vitamini, homosistein ve folik asit düzeyleri ile mortalite ve morbidite arasındaki ilişki
The relationship between mortality and morbidity and ck-mb, troponin-t, vitamin b12, homocysteine and folic acid i̇n the patients who were diagnosed with cva i̇n the emergency department
  1. Tez No: 621351
  2. Yazar: BURAK KOYUTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: CK-MB, Folik Asit, Homosistein, Serebrovasküler olay, Vitamin B12, Cerebrovascular accident, CK-MB, Folic acid, Homocysteine, Vitamin B12
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Serebrovasküler olay acil servise sık başvuru nedenlerinden biri olup iskemik ya da hemorajik nedenlerle gelişebilen nörolojik defisitle ya da mortalite ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bu çalışmada acil servise başvuran iskemik inmeli hastalarda, CK-MB, Troponin T, Folik Asit, B12 Vitamini ve Homosistein düzeylerinin morbidite ve mortalite üzerine ilişkilerini saptanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif ve kesitsel klinik çalışmaya Kasım 2018 - Ağustos 2019 tarihleri arasında acil servise başvuran, iskemik inme tanısı alan 57 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılmayı kabul eden hasta ve/veya hasta yakınlarından, sözlü ve yazılı onam alındı. Hastaların sosyodemografik ve özgeçmiş bilgileri, klinik ve vital bulguları, elektrokardiyogram, beyin tomografisi, Kreatin Kinaz Miyokardiyal İzoenzimi(CK-MB), Troponin, Homosistein, Folik Asit ve Vitamin B12 dahil rutin kan biyokimyası, hemogram düzeyleri değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 17.0 programı ile yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza 30 erkek (% 52,63) ve 27 kadın (% 47,37) olmak üzere toplam 57 hasta alındı. Hastaların yaş ortalaması 67,07±13,08 yıldı. 0-90 gün prognozu incelendiğinde şikâyeti kalmayan 17 hasta (% 29,82), şikâyeti azalan 20 hasta (% 35,09), şikâyeti aynı kalan 9 hasta (% 15,79) ve şikâyeti artan 2 hasta (%3,51) vardı. 9 hasta ise (% 15,79) ex oldu. Bu 9 hastanın 5'i 0-30 gün arasında, 4'ü 30-90 gün arasında ex oldu. 0-30 gün arası ex olan hastalar ile diğer hastalar arasında CK-MB, Troponin, Homosistein, Folik Asit ve Vitamin B12 değerleri karşılaştırıldı ve anlamlı ilişki olmadığı görüldü. 30-90 gün arası ex olan hastalar ile diğer hastalar arasında CK-MB, Troponin, homosistein, Folik Asit ve B12 değerleri karşılaştırıldı ve anlamlı ilişki olmadığı görüldü. 0-30 gün arası ex olan hastalar ile sağ hastalar arasında CK-MB, Troponin, Homosistein, Folik Asit ve B12 değerleri karşılaştırıldı ve anlamlı ilişki olmadığı görüldü. Şikayet durumuna göre CK-MB, Troponin, homosistein, Folik Asit ve B12 değerleri karşılaştırıldı ve anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Serebrovasküler hastalıklar mortalite ve sekelle sonuçlanabilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Erken tanı ve tedavinin yanı sıra prognostik faktörler de giderek önem kazanmaktadır. Bizim çalışmamızda prognoz ve mortalite açısından CK-MB, Troponin, Homosistein, Folik Asit ve B12 paremetreleri incelenmiş olup anlamlı sonuçlar elde edilemedi. Bu konu hakkında daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Cerebrovascular accident is one of the most common reasons of applications to the emergency departments and it is a disease which may result in neurological deficits or mortality that may develop due to ischemic or haemorrhagic reasons. In this study, our purpose was to determine the relationship between CK-MB, troponin, folic acid, vitamin B12 and Homocysteine levels on morbidity and mortality in patients with ischemic stroke who applied to the emergency department. Material and method: 57 patients who were applied to the emergency department and who were diagnosed with ischemic stroke between November 2018 and August 2019 were included in this prospective and cross-sectional clinical study. Verbal and written consents were obtained from patients and / or their relatives who agreed to participate in the study. Routine blood biochemistry, hemogram levels, including socio-demographic and background information, clinical and vital findings, electrocardiogram, brain tomography, Creatine Kinase Myocardial Band (CK-MB), Troponin, Homocysteine, Folic Acid and Vitamin B12 of the patients were evaluated. Statistical analyses were done with SPSS version 17.0. Findings: A total of 57 patients, 30 of which were males (52.63 %) and 27 of which were females (47.37 %), were included in our study. The mean age of the patients was 67.07 ± 13.08. When the prognosis of 0-90 days was regarded, it was seen that 17 patients (29.82 %) did not have complaints anymore, 20 patients ( 35.09 % ) had fewer complaints, 9 patients (15.19 %) had the same complaints and 2 patients (3.51 %) had more complaints. Nine patients (15.79 %) became ex. 5 of these 9 patients exited on between 0th -30th days and 4 of them exited on between 30th - 90th days. It was seen that there was not a significant relationship between the patients who exited on between 0th - 30th days and the other patients when their CK-MB, Troponin, Homocysteine, Folic Acid and Vitamin B12 values were compared. It was also revealed that there was not a significant relationship between the patients who exited on between 30th - 90th days and the other patients when their CK-MB, Troponin, Homocysteine, Folic Acid and Vitamin B12 values were compared. In addition, it was observed that there was not a significant relationship between the patients who exited on between 0th - 30th days and the patients who survived when their CK-MB, Troponin, Homocysteine, Folic Acid and Vitamin B12 values were compared. CK-MB, Troponin, Homocysteine, Folic Acid and Vitamin B12 values were compared and no significant relationship was found according to the status of complaint. Result: Cerebrovascular diseases are among the diseases that may result in mortality and sequellae. In addition to early diagnosis and treatment, prognostic factors have been becoming important increasingly. In our study, we evaluated the folic acid, homocysteine, vitamin B12, CK-MB and troponin parameters of the patients in terms of prognosis and mortality and no significant results were obtained. More comprehensive studies should be conducted on this subject.