Kamusal alan, sosyal medya ve toplumsal hareketler üzerine bir inceleme
Public space, a review on social media and social movements
- Tez No: 621401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ÖZDOYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Sosyal Medya, 2009 İran Olayları, Arap Baharı, Gezi Parkı Eylemleri, Public Sphere, Social Media, 2009 Iran Events, Arab Spring, Gezi Park Events
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
KAMUSAL ALAN, SOSYAL MEDYA VE TOPLUMSAL HAREKETLER ÜZERİNE BİR İNCELEME Sosyal medya, bir“araç”olarak, kamusal alanda etkisini gün geçtikçe arttırmaktadır. Bilgisayar teknolojisinin ele/avuca sığmaya başladığı günümüzde, haberleşmenin de niteliksel ve niceliksel bir değişime uğradığı görülmektedir. İnsanların avucuna sığan bu teknoloji, gündemi belirlemede ve yönlendirmede kullanıldığı gibi ve/veya buna bağlı olarak, toplumsal hareketlerin de şekillenmesinde giderek daha fazla etkili olmaktadır. İnsanın var olduğu günden beri iktidar elde tutmanın ya da iktidara karşı duruşunun olduğu bilinmektedir. İnsanlar/gruplar/kitleler, kimi zaman iktidarı elde tutmak ya da iktidarın kitlelerden gelen talepleri yerine getirmesi için eylemler ortaya koyduğu bilinmektedir. Bu eylemler bütününe de toplumsal hareketler denilmektedir. Toplumsal hareketler, zaman zaman farklı eylem biçimleriyle karşımıza çıksa da her zaman varlığını sürdürmüştür. 20. yüzyılda ise toplumsal hareketlerin teknolojik gelişime bağlı olarak eylem biçimlerine etkide bulunduğu görülmektedir. Bilgisayar teknolojisinden önceki dönemde, geleneksel medya araçları toplumsal hareketlere aracılık etmiştir. Ancak toplumsal hareketlerin, yeni dönemde, sosyal medya araçları vasıtasıyla örgütlendiği ve görünür olduğu gözlemlenmektedir. Geleneksel medyadan farklı olarak, sosyal medya araçları sayesinde farklı kesimler seslerini daha kolay ve etkili duyurma imkanı bulmuşlardır. Sosyal medyanın toplumsal hareketler bağlamında bu denli etkili olmasının birkaç sebebi vardır: Daha az maliyet, teknolojik aletlere ulaşım kolaylığı, gelişmelerin hızlı bir şekilde paylaşımı, zaman ve mekan unsurlarının ortadan kalkması ve sansür konusunun alınan tepkilerden dolayı daha az uygulanması. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı sosyal medya, dışlanmış kesimlerin seslerini duyurabilmesi için bir fırsata dönüşmüştür. Farklı kesimler bu vesileyle, organik bir örgütlenme olmaksızın, toplumsal hareketlerde kendilerini ifade edebilecek bir platforma kavuşmuşlardır. Sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılmaya başlandığı 2000'li yıllardan başlayarak toplumsal hareketlerin,“karar verme”,“bir araya gelme”ve“eyleme geçme gibi”kararların alınmasında etkili olduğu gözlenmiştir. Bu bağlamda, bu çalışmada kamusal alan kavramı, kendi tarihselliği içerisinde incelenecek, sosyal medyanın, bu dönemde, uzam bağımlı“kamusal alan”ın yerine ikame ederek“sanal”bir“kamusal alan”a dönüşüp dönüşmediği tartışılacak ve bu tartışmalar ışığında 2009 İran Olayları, Arap Baharı (Arabic Spring) ve Türkiye'yi etkileyen Gezi Olayları incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı“kamusal alan”tartışmasını gündeme getirerek, sosyal medya araçlarının toplumsal hareketleri yönlendirmedeki etkisini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Day by day, social media, as a“medium”, increases its impact on public sphere. While computer technology getting smaller to the size of hand-held devices, it is seen that communication also undergoes to a qualitative and quantitative change. Mobile device technology is used to design the agenda and, thus, be more effective by shaping the social movements. Since the dawn of humanity, the retraining of power or the resisting against to governments is known to be. People/groups/masses are known to stage a demonstration to retain power or to fulfill the demands of the crowds. These entire actions are known as social movements. Social movements, even if we encounter with the different ways time to time, have always been existed. In the 20th century it is observed that the effect of the forms of action, depending on the technological developments affects the form these social movements. Prior to computer technology, traditional media tools have mediated the social movements. But, in the new era, it is observed that the social movements are more organized and more visible through social media. Unlike traditional media, various groups find the opportunity to announce their voices to a more diverse audience easily and more effectively through social media tools. Social media in the context of the social movements is so effective. There are several reasons of the effectivity of social media in the context of the social movements: less cost, ease of access to technological tools, developments are rapidly sharing, elimination of the elements of time and space and the implementation of censorship less because of responses received. For the reasons mentioned above, social media has became an opportunity for excluded groups to make their voices heard. By the means without an organic organization, people from every walk of life can express themselves in a platform during social movements. Since 2000s, when the social media has been started to be used actively, it is observed that social movements are more effective on decisions such as“decision making”,“gathering”and“acting”. In this study, the concept of public sphere will be examined in its historicity and it will be discussed whether social media has been replaced location dependent public sphere with a virtual public sphere or not. And in the light of this discussion, the 2009 Iran Events, Arab Spring and Gezi Events which has affected Turkey will be discussed. The aim of this study is to put forward the effects of the social media tools on leading social movements by bringing the“public sphere”discussion into question