An assessment of elt methodology courses with specific reference to reflection
Yöntembilim dersinin yansımaya özel atıfta bulunurak değerlendirilmesi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 621524
  2. Yazar: ANZILHA ALTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ŞİRE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısalcılık, mikro öğretim, öğretmen adayları, yansıtıcı öğretmen, yansıtıcı düşünce, Constructivism, microteaching, student teachers, reflective teacher, reflective thinking
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma Çukurova Üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümünde verilen yöntembilim dersinin yansımaya özel atıfta bulunarak ayrıntılı bir incelemesidir. Bu çalışma, yöntembilim derslerinin aday öğretmenlere gelecekteki mesleklerinde yansıtıcı öğretimi uygulamaları için fırsat sağlayıp sağlamadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Yansıtıcı öğretim süreci öğretmenlere sınıfta ne yaptıklarına bakma ve bu yaptıklarını neden yaptıklarını görme fırsatı verir. Dahası, öğretmenler bir öz-gözlem ve öz-değerlendirme süreci olan yansıtıcı öğretimin işe yarayıp yaramadığı üzerinde düşünürler. Öğretmenler sınıflarında ne olup bittiğini değerlendirip, analiz ederek kendi uygulamalarını ve bu uygulamalarının altında yatan kendi inançlarını tespit edip incelerler. Bu, onların sınıf içerisindeki kendi öğretim süreçlerinde ilerleme ve değişikliklerde yönlendirici olabilir. Bu çalışma, yöntembilim derslerini nitel olarak incelemektedir. Bu süreç içerisinde, veriler aday öğretmenler ve yöntembilim dersi öğretmenleri ile yapılan görüşmeler, yöntembilim dersi programının analizi, aday öğretmenlerin mikro öğretim uygulamalarının gözlemleri ve yöntembilim dersinin içerik analizi ile elde edilmiştir. Gözlem süreci boyunca, yöntembilim dersi öğretmenleri tarafından aday öğretmenlere yöneltilen sorular analiz edilip Bloom taxonomisine göre sınıflandırılmıştır. Çalışmadaki katılımcılar Çukurova Üniversitesi İngilizce öğretmenliği 3.sınıfta öğrenim gören 27 aday öğretmen ve aynı bölümde eğitim veren 4 yöntembilim dersi öğretmeninden oluşmaktadır. Bulgular aday öğretmenlerin yansıtıcı kavramına bir ölçüde aşina olduklarını göstermiştir. Hem yöntembilim dersi öğretmenlerinin hem de aday öğretmenlerin öğrenme ve öğretme ortamı içerisinde yansıtma kavramının önemli olduğunun farkında oldukları ortaya çıkmıştır. Yöntembilim derslerinin özellikle mikro öğretim uygulamaları ile aday öğretmenlere mezun olmadan önce yansıtıcı süreci deneyimlemeleri için fırsatlar sunduğu ortaya çıkmıştır. Yöntembilim dersi öğretmenleri aday öğretmenlere genellikle Bloom taxonomisine göre üst düzey sorular yönelterek aday öğretmenleri yansıtıcı olmaya teşvik etmelerine rağmen aday öğretmenlerin Jay ve Johnson'un (2002) oluşturduğu yansıma tipolojisinin en alt düzeyinde yer alan betimsel yansımaya başvurdukları gözlemlenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgular göz önünde tutulduğunda, yönlendirme ve destek ile aday öğretmenlerin kendi uygulamalarını Jay ve johsonun (2002) yansıma tipolojisinin en alt düzeyi olan betimsel düzeyde değil, yine aynı tipolojide yer alan ve üst düzey yansıma olarak kabul edilen karşılaştırmalı ve eleştirel yansıma düzeylerinde de değerlendirebilecekleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a detailed examination of methodology courses given in the ELT department of Çukurova University. The study aims to investigate whether the methodology courses provide student teachers opportunities to apply reflective teaching on their future professions as EFL teachers. Reflective teaching process enables teachers to look at what they do in the classroom, and think about why they do it. Moreover, they also think about if this reflection works - a process of self-observation and self-evaluation. By analyzing and evaluating what goes on in their classroom, and teachers identify and explore their own practices and underlying beliefs. This may then lead to changes and improvements in their teaching in the class. This study analyzes the methodology courses in a qualitative manner. Within this process, the data for the study were collected through interviews with student teachers and methodology course lecturers, assessment of methodology course syllabus, and observation and content analysis of methodology courses. Through all observation processes, the questions addressed by the lecturers to their student teachers were analyzed and categorized based on Bloom's taxonomy. The participants in the study were 27 student teachers in the third year of the ELT Department of Çukurova University and four methodology course lecturers teaching in the same department. The findings of the study indicated that student teachers were, to some extent, familiar with the concept of reflection. Both methodology course lecturers and student teachers were aware of the importance of reflection in teaching and learning environments. It was also found out that methodology courses provide opportunities for student teachers to experience reflective process before graduation especially through microteaching sessions. Although methodology course lecturers generally address high level of questions placed in Bloom's taxonomy, student teachers tended to reflect in descriptive level that is considered as lowest level according to Joelle and Jahnson's typology of reflection (2002). In the light of findings obtained from the current study, it can be concluded that with guidance and support, student teachers can evaluate their own practice not only at descriptive level of reflection that was created by Joelle and Johnson (2002) but also at higher level of reflection such as comparative and critical reflection that was placed at the same typology.