Örgütsel iklimin pazarlama kültürü üzerindeki etkisi ve Kütahya ilindeki endüstriyel firmalar üzerinde bir araştırma
The effect of organisational climate on marketing culture and a study of the industrial companies in Kütahya
  1. Tez No: 621871
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAĞRI DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ZAFER GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Firmalar, Kütahya, Örgütsel iklim, Pazarlama Kültürü, Marketing Culture, Organizational Climate, Kütahya, Industrial Companies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütlerin sahip oldukları iklim tiplerinin pazarlama kültürleri üzerinde etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu sebeple örgütlerin sahip oldukları iklimlerin (Bürokratik iklim, Destekleyici İklim, Yenilikçi İklim) pazarlama kültürü boyutları (Kişilerarası ilişkiler, organizasyon, Satış Görevi, Yenilikçilik, İç iletişim) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Türkiye içerisindeki endüstriyel üretim yapan tüm firmalar araştırmanın evreninin oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden birisi olan kararsal örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Kütahya ilindeki endüstriyel firmaların pazarlama ve satış departmanı çalışanları örneklem olarak seçilmiştir. Bu örneklem üzerinden 155 çalışan ile yüz yüze görüşme tekniği ile anket toplanmıştır. Toplanan verilerin analizinde Spss ve Amos programları yardımıyla doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeline başvurulmuştur. Yapılan analiz sonucunda, bürokratik iklim tipinin pazarlama kültürü boyutlarından satış görevi, organizasyon ve yenilikçilik üzerinde etkisinin olduğu ancak bu etkinin negatif yönde olduğu saptanmıştır. Diğer bir iklim tipi olan destekleyici iklim tipinin pazarlama kültürü boyutlarının tamamı üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğu ortaya koyulmuştur. Son iklim tipi olan yenilikçi iklim tipi ile pazarlama kültürü arasında bir ilişki saptanamamıştır. Aynı zamanda yapılan analiz ile bürokratik iklim tipinin kişiler arası ilişkiler boyutu ile ilişkisinin olduğu ancak bu iklim tipinin kişiler arası ilişkiler boyutuna bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda pazarlama kültürü boyutları üzerinde olumlu etkiye sahip olan ve pazarlama kültürünün gelişmesine katkı sağlayan en uygun iklim tipinin destekleyici iklim tipi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate whether organizational climates influence marketing cultures. For this purpose, the effect of organizational climates on various marketing culture dimensions have been examined. While the organizational climates that are examined in this study are categorized as bureaucratic, supportive and innovative, the dimensions that help to specify a marketing culture are designated as interpersonal relationships, organizations, sales mission, innovation and inner communication. The data for this study have been collected through conducting a survey over 155 individuals who work in the sales and marketing departments of industrial companies based in the city of Kütahya. It is also important to note that the individuals for the survey have been selected via the judgment sampling method. The collected data have been analyzed with the help of Spss and Amos software; confirmatory factor analysis and structural equation modeling have been used in the analysis. The analysis has indicated that there is a negative causal relation between the bureaucratic organizational climate and the marketing culture dimensions of sales mission, organization and innovation. It has been shown that the supportive organizational climate has a positive causal relation with all of the dimensions that specify the marketing culture. Finally, it has been concluded that the innovative organizational climate has no causal relation with any of the dimensions that specify the marketing culture. It has also been found that bureaucratic organization climate is correlated with the dimension of interpersonal relationships but a causal relation between the two is not present. The conducted research has shown that the supportive organizational climate is the most effective organizational climate in growing the marketing culture through improving the various dimensions that were designated.