Sürdürülebilir tedarik zinciri için kömür termik santrallerinde tedarikçi seçimi: AHP uygulaması
Sustainable supply chain for coal thermal power plantsan application: AHP application
- Tez No: 621873
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BEHDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Enerji, İşletme, Econometrics, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, AHP, Kömür termik santralleri, Çok kriterli karar verme, Sustainabilility, AHP, Coal thermal power plants, Multi-criteria decision making
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Elektrik enerjisinin elde edilme politikalarının amacı insanların elektrik ihtiyacının karşılanabilmesidir. Günümüzde, insanların yaşantılarında elektrik enerjisi ikame edilemeyen bir ihtiyaç olmuştur. Ülkede yaşayan insanların tüketimi için üretilen elektrik; yeterli, sürdürülebilir, minumum maliyetli ve çevreye uyumlu olmalıdır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de enerji bağımsızlığını arttırarak, sürdürülebilir tedarik zinciri sağlayabilmek için kömür üretim santrallerinde tedarikçi seçim kriterlerini belirleyerek optimum proses sürecini oluşturmaktır. Kömür tedariği ile ilgili literatür taraması yapılıp sürdürülebilir tedarik zincirinde kömür termik santrallerinin tedarikçi seçim kriterleri revize edilerek anket formu oluşturulmuştur. Anket termik santralde çalışan uzmanlar tarafından değerlendirilerek faktör analizi yöntemi kullanılmıştır. Faktör Analizinin uygulanması sırasında istatistik programı olan Statistical Package for the Social Sciences(SPSS 20) kullanılmıştır. Faktör analizi ile kömür tedarikçi seçimi için ana ve alt kriterleri belirlendi. Sonrasında belirlenen kriterler ikili karşılaştırmalar ile ağırlıklarının belirlenmesinde AHP yöntemi ile Expert Choice programı kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, tedarikçi seçim kriterlerinde, sürdürülebilirlik faktörü altında yeşil ulaşım kanallarının kullanılması en önemli kriter olarak belirlendi. Kömür tedarikçi seçim kriterlerinde yapılan ikili alternatif değerlendirmelerin sonucunda özel sermayeli şirketler diğer alternatiflere göre en yüksek önem ağırlığına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The porpuse of the acquired politics of electric energy is to meet people's electric need. Today, Electric energy is very important necessity for people as a lifecycle. the gererated electric should be enough, sustainable, low-priced and eco-friendly. In this work, it is aimed to increase the independence of Turkey in the field of energies and provide a supply chain by pointing out the supplement election criteria at the coal plants and create optimum process. A questionnaire was formed by taking attention to literature searching and revising supplement election criteria of Firoz vd.(2017) . The questionnaire was evaluated by the masters working at the thermic central and factor analyses technic was used. While applying that analyses, Statical Package for the Social Science ( SPSS 20 ) has been done. With the factor analyses, the manin and sub-main criteria were determined for election of coal supplement. Next, with the support of the Expert Choice Program and AHP ( Analytic Hierarchy Process ) were used on knowing of the heaviness and the comparisons of the factors ,were occurred later. As a consequence, using of the green transportation channels were determined as a most important criteria under the sustainable factor. As to the result of bilateral alternative evoluations made in coal supplier selection criteria, it has been coclude that private equity firms have the highest significace weight compared to other alternatives.